Přeskočit na hlavní obsah

Juicy Jones - El sabor de Barcelona

Půlka Vegosaura se letos vydala do světa a s radostí Vám tak může přinášet různé postřehy, recepty a recenze, co se týká veganské kuchyně v zahraničí, tentokrát v prosluněném Španělsku.:)

Naše první kroky v Barceloně tak vedly, kromě "povinného" obíhání a ofocování všech Gaudího budov a dalších turistických atrakcí, do pro nás nejbližší a asi také nejznámější veganské restaurace a zároveň juice baru v Barceloně- Juicy Jones.
Restaurace s tímto názvem můžete najít v centru města hned dvě- jednu na každé straně od nejprofláknutější a nejživější třídy s obchůdky, restauracemi, trhy a bary Las Ramblas a vyhledat je můžete jednoduše třeba přes happycow.com. 

Podnik Vás hned u vstupu upoutá svým originálním barevným interiérem, který už dává napovědět, že se nejedná o tuctovou restauraci, nýbrž že Vám zde bude nabídnuto nějaké ryze alternativní menu. ;) Také s jídelním lístkem, který je samozřejmě dostupný i v anglické verzi, si někdo opravdu vyhrál a vy tak začnete být opravdu zvědaví, co si pro vás kuchaři přichystají.
Jen škoda, že v době naší návštěvy nebyla obsluha naladěná na stejně optimistické alternativní vlně, a tak nám otrávený výraz servírky a nekonečné čekání na jídlo tak trochu kazili náš celkový dojem z toho místa.

Ale teď už k tomu podstatnému, a to k jídlu. :)

Mojí jasnou volbou bylo nakombinovat si denní menu za 8.90 eur a skládající se z: polívky/ salátu, hlavního chodu a zákusku (obojí dle denní nabídky), zatímco přítel se rozhodl rozmazlit své chuťové buňky indickým dhálem, který mu byl naservírován na typickém členěném indickém talíři s rýží, dvěma různými omáčkami a čatní. Kromě toho však v nabídce nechyběly různé saláty, milkshaky, nehynoucí veganská klasika v podobě hummusu, a v neposlední řadě pak nepřeberné množství ovocných džusů a smoothie, u kterých jste si mohli nechat namíchat svou vlastní kombinaci z uvedených druhů ovoce.




Mě jako první přistála na stole světoznámá španělská studená polévka gaspacho s celozrnnou houstičkou. Polévka byla velmi hustá, pokapaná olivovým olejem, chuťově moc dobrá a překvapivě i dost vydatná, až jsem si říkala, jestli ušetřím dost místa na hamburger s opečenými plátky brambor a lehce pikantním rajčatovým dipem. Naštěští ano, protože ten burger... hmm... pro ten bych si tam klidně zajela znovu. :D Vřele doporučuji a jen mě trošku mrzí, že se mi nepodařilo rozluštit složení...;)
Dezert- domácí citrónovou buchtu s kousky sušeného ovoce- jsem si už musela nechat zabalit s sebou, abych se vůbec vyškrábala nahoru k hradu. Buchta mi cestou prosákla papírový pytlík, jak byla mastná, ale to mě ani zdaleka neodradilo a s požitkem jsem si jí vychutnala (a že byla moc dobrá) s krásným výhledem na celou Barcelonu.

Sečteno a podtrženo, v Juicy Jonesovi jsme se moc dobře a vydatně najedli za dobrý peníz. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2