S prvními slunečními paprsky začíná přicházet čas na vyletněné chutě. Zpříjemněme si první jarní posezení v parku, na zahradě či na balkoně závanem řecké kuchyně - šťavnatý tempeh GYROS s nezapomenutelnými TOFU TZATZIKY a hromádkou pečených bylinkových brambor vás rázem zanese do víru středomořské atmosféry.
Základ::
- tempeh natural
- okurka
- pitta chleba nebo tortily - ať už domácí nebo koupené. Pro zoufalce platí, že i houska nebo jiné pečivo splní svůj účel...
- zelenina na oblohu: salátek, cibule či jarní cibulka, rajčátka, papriky....
Marináda na tempeh natural
- čerstvé stroužky česneku
- oregano
- černý pepř
- sušený česnek a cibule (pokud máte)
- tymián
- trochu octa a/nebo citronové šťávy
- sojová omáčka
- pro "zauzenou" chuť: uzená paprika/ čaj lapsang(více o něm třeba zde - k sehnání i v běžných prodejnách čaje) / tekutý kouř/přidejte i trochu uzeného tempehu (nemusí být)

Tempeh NATURAL pokrájejte na plátky, smíchejte ingredience na marinádu v poměru, jaký vám vyhovuje (zejména co se týče množství česneku :o) ). Místo jednotlivých bylinek je samozřejmě možné použít i zakoupenou gyros směsku. Tempeh promíchejte s marinádou a dejte na několik hodin (nebo lépe - přes noc) uležet do lednice.
Druhý den dejte tempeh i s marnádou do hrnce s trochou vody (hladina cca půl centimetr nad tempehem - ale víc nebo míň tolik nevadí) a s pár kapkami sojovky. Vařte cca 10-15 minut nebo dokud se voda nevyvaří. Pak rozpalte pánec s kapkou oleje a opékejte plátky tempehu až do libovolné míry křupavosti :o).
- tofu natural (nejlépe silken, případně více oleje/vody - viz dále)
- čerstvý česnek
- sůl
- trocha plnotučné hořčice
- citronová šťáva nebo ocet (případně obojí)
- bylinky a koření na tzatziki: pepř, KOPR, může být máta (verze pro lemry: kupte si hotovou směsku...)
- voda/olej
Tofu, česnek, koření, asi lžičku hořčice(na 300g tofu), trochu citronvé šťávy nebo ocet dáme do mixeru, přidáme trochu oleje a mixujeme do hladka. Podle potřeby přídáme buď vodu nebo olej(záleží, jak moc tučnou zálivku chceme). Zálivsku smícháme s nastrouhanou okurkou, dáme vychladit do lednice.
Pečené řecké brambory
- Pokrájené brambory (tvary libovolné, pro urychlení možno před pečením krátce povařit)
- marináda: trocha sojovky, kopr, česnek(sušený nebo čerstvý), může být chili případně další bylinky - oregano, tymián, trochua rozmarýnu, olej
- citronová šťáva
Pokrájené brambory smícháme s marinádou a rozprostřeme na plech. Pečeme do zlatova, po upečení smícháme s trochou citronové šťávy. Podáváme jako přílohu ke gyrosu.
Komentáře
Okomentovat