Přeskočit na hlavní obsah

Nejnadýchanější bublanina

Jednoduchý recept, který může směle konkurovat všem babiččiným letním buchtám. Tak nadýchaná, lehoučká, ani ne přeslazená a ani ne bez chuti. Základní předpis je jednoduchý jak facka a s trochou (klidně začátečnické) fantazie z něj můžete získat nespočetné variace buchet s ovocem, které právě češete na zahradě (nebo pokládáte do košíku ;) ).




Kouzlené ingredience:

  • 2 hrnky mouky
  • 1 hrnek cukru (+ může být i něco vanilkového)
  • půl hrnku oleje
  • 1 banán
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 1 hrnek rostlinného mléka
Banán rozmíchejte/rozšlehejte/rozmixujte s olejem do hladka, vmíchejte do směsi mouky, cukru a kypřícího prášku. Na závěr přilijte mléko a vymíchejte do hladkého těsta. těsto vlijte do vymazaného a vysypaného plechu a navrch zasypte ovocem dle volby (fungují jahody, švestky, meruňky, rybíz, třešně, višně, borůvky, angrešt... snad akorát další banán navrch bych nedávala :o) ).

Pečtě na cca 200° dokud zapéchnutá špejle nezůstane čistá.

A teď ke dvoum variacím:
  • koláč navrch zasypte drobenkou (směs trochy margarínu nebo oleje, mouky, cukru a případně i skořice nebo kokosu)
  • do cca třetiny těsta vmíchejte trochu kakaa. Na plech střídavě dávejte 2 lžíce bílého těsta a navrch 1 lžíci tmavého (nepromíchávat!). Vznikne krásně mramorovaná bublanina. (Super zejména s třešněmi ;) ).
Dobrou chuť!




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2