Přeskočit na hlavní obsah

Zasněžené "bounty" cupcakes



Fotograficky zdokumentovaný důkaz mého chorobného odkládání i příjemných povinností. Zasněžené cupcaky, jak se recept měl jmenovat původně, jsem pekla na vánoční rodinné posezení. Měli mega úspěch. A naštěstí - stejný budou jistě mít i na oslavách letních, kde si díky čokoládově-kokosové "bounty" kombinaci můžete připadat jak na karibském ostrově.  A za pár kaček - no neber to!

Ještě jednou sorry a dobrou chuť <3
PS: - ani kapka palmového oleje, takže exotické pralesy necháváme na pokoji!


Ingredience na těsto:

  • 175g hladké mouky
  • 25g kakaového prášku
  • 75g cukru(můžete i o něco méně)
  • 125ml oleje
  • 325ml studené vody
  • 2 vrchovaté lžíce kypřícího prášku
Z ingrediencí vymíchejte hladké těsto (nejlépe nejprve smíchat suché ingredience a pak přilít olej a postupně vmíchat vodu). Rozdělte do jednotlivých formiček/košíčků a pečte cca 20minut na 180°. (dokud špejle nebude suchá ;) ).

Na úžasný bezmargarínvý krém:
  • jedno balení tofu natural (cca 200g, optimálně silken tofu)
  • cca 200g hořké čokolády (nebo spšíe o něco méně - viz dále)
  • dle potřeby trocha sojového mléka/vody
  • sladidlo, pokud chcete krém ještě sladší/kakao pro intenzivnější chuť.
Tofu natural rozmixujeme na hladkou kaši. Pokud nemáte silken tofu, přidejte trochu mléka/vody, aby vznikla hustá hladká kaše. 
ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu postupně vlévejte do rozmixovaného tofu a mixujte na hladký čokoládový krém. Můžete vmíchat i trochu akkaa a sladidla, pokud chcete krém sladší/intenzivněji čokoládový.

Tip: množstív čokolády značně závisí na tom, jaký typ tofu máte a jak moc krém chcete tuhý. Osobně většinou vmixuji čt čokolády (cca 100-150g), pak odeberu na lžičku a strčím na chvíli do lednice, abych viděla, jak moc krém tuhne. Dle potřeby pak přidám mléko/další čokoládu.

Vychladlé(!!!) cupcakes zdobíme krémem a posypeme kokosem. Pokud chceme zintenzivnit požitek, můžeme část kokosu vmíchat i do těsta nebo cupcakes ještě polít rumovou polevou (moučkový cukr+rum). Dobrou chuť!

Poznámka na závěr: Z těsta a krému zle samozřejmě kromě cupcakes připravit i skvělý čokoládový dort. Osobně zbožňuji kombinaci čokolády, kávy(do těsta místo vody) a špetky soli. Nebo třeba chili. Nebo skořice, s ovocem....fantazii se meze nekladou.

Komentáře

  1. Dnes jsem zkoušela těsto, ale přišlo mi konzistencí jako těsto na palačinky...opravdu tam má jít tolik vody? Já ještě musela přidat mouku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je možné, že tvá mouka třeba méně saje nebo tak, já osobně vycházela z tohoto receptu a vždy ok, byť pravda, o něco řidší než bych čekala (i když jako palačinky zase ne). pokud se ti konzistence nezdá, tak je možné přilévat vodu postupně a přizpůsobit dle konzistence :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2