Pokud stejně jako naše rodinka díky pěstitelským schopnostem prarodičů každé léto trpíte těžkým nadbytkem cuket a již nevíte, jakou večeři z nich ještě uvařit, zapomeňte okamžitě na závitky, lečo i ratatouille a připravte formu na dort a spoustu citronů!
Kouzelně zelené, vláčné těsto, hutnější citronový krém z tofu, intenzivně citronová vegan verze lemon curd krému a roztomile křupající zrníčka máku. Představuji vám vaší novou letní lásku <3
Původní inspirace pochází z jakéhosi již archivního čísla časopisu Apetit (mimojiné ze stejného jako původní recept na naše řepné brownies). Náš konečný recept vznikl fuzi několika obdobných receptů zachycených letem světem internetem. A výsledek byl více než potěšující. Těsto je lehké a vláčné, použitý jemný krém sice surovinově náročnější, ale Vegosaurus přináší i možné (a stejně dobré, možná i lepší alternativy!) a jako tečka navrch pikantnější vegan lemon curd a křupavá zrníčka máku. Doporučují podávat alespoň přes noc vychlazené ;)
Na těsto:
Rozpis na jednu vrstvu ze dvou použitých - pokud chcete koláč prořezávat (a nikoliv péct na dvakrát), zdvojnásobte množství
Na tofu krém - původní nákladnější verze:
Když nemáte kakaové máslo....
...jelikož jsem původně taktéž holka maloměstská, dovedu si představit pocity, které člověka zalijí při přečtení ingredience "kakaové máslo". Ale nezoufejte a ani nemusíte ihned utíkat k internetu a trapně obrážet všechny miniobchůdky v okolí. Dort zvládnete hravě vytvořit i bez něj:
Lemon curd:
Na závěr:
Vezměte jednu vrstvu korpusu. Potřete polovinou jemným tofu krému a poté poctivým množstvím lemon curd. Přiložte druhou polovinu korpusu a navrstvěte na ní zbytek tofu krému. Posypte trochou makových semínek a nechte vychladit (zkuste vydržet! ale pokud to nejde...snězte i hned;) )
Kouzelně zelené, vláčné těsto, hutnější citronový krém z tofu, intenzivně citronová vegan verze lemon curd krému a roztomile křupající zrníčka máku. Představuji vám vaší novou letní lásku <3
Původní inspirace pochází z jakéhosi již archivního čísla časopisu Apetit (mimojiné ze stejného jako původní recept na naše řepné brownies). Náš konečný recept vznikl fuzi několika obdobných receptů zachycených letem světem internetem. A výsledek byl více než potěšující. Těsto je lehké a vláčné, použitý jemný krém sice surovinově náročnější, ale Vegosaurus přináší i možné (a stejně dobré, možná i lepší alternativy!) a jako tečka navrch pikantnější vegan lemon curd a křupavá zrníčka máku. Doporučují podávat alespoň přes noc vychlazené ;)
Na těsto:
Rozpis na jednu vrstvu ze dvou použitých - pokud chcete koláč prořezávat (a nikoliv péct na dvakrát), zdvojnásobte množství
- 1 ½ hrnku hladke mouky
- ¾ hrnku cukru (část vanilkový)
- 1 lžička prášku na pečení
- ½ lžičky pečící sody
- ¼ lžičky soli
- 1 hrnek rostlinného mléka
- ¼ hrnku oleje
- 1 hrnek nastrouhané cukety
- citronová kůra ze dvou citronu (bio nebo použijte sušenou!)
- citronová šťáva ze dvu citronů
- 2 lžíce nemletého máku
Ingredience smíchejte a vlijte do vymazané formy. Pečte na 180° v předehřáté troubě dokud nebude špejle čistá :o).
Na tofu krém - původní nákladnější verze:
- cca 340g silken tofu (případně zřeďte vodou/mlékem klasické tofu)
- cca 100g kakaového másla (seženete na internetu, v některých zdrávkách)
- několik lžic sušeného rostlinného mléka
- dle chuti citronovou kůru a kapku citronové šťávy
- pokud chcete sladší: moučkový cukr/tekuté sladidlo (není nutné, mě osobně stačila sladkost sušeného mléka)
Tofu se sušeným mlékem a citronovou kůru a štávou rozmixujeme na hladkou kaši a vmixujeme rozpuštěné kakaové máslo. Necháme vytuhnout v lednici
...jelikož jsem původně taktéž holka maloměstská, dovedu si představit pocity, které člověka zalijí při přečtení ingredience "kakaové máslo". Ale nezoufejte a ani nemusíte ihned utíkat k internetu a trapně obrážet všechny miniobchůdky v okolí. Dort zvládnete hravě vytvořit i bez něj:
- Místo kakaového másla použijte kokosový olej. Hledá se přeci jen lépe. Ale přidala bych na množství a počítala s tím, že krém asi nevydrží příliš vysoké teploty. Můžete zkusit prubnout i margarín
- Kašlete na oleje i másla. Tofu prostě rozmixujte s mandlemi nebo kešu ořechy. Dosáhnete tak i věrohodnější chuti (v původních receptech byla náplň z krémového sýra)
- A nebo kašlete na krém uplně - hotový korpus prostě polijte citronovou polevou z moučkového cukru <3
Lemon curd:
- čtvrt hrnku vody
- půl hrnku cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- čtvrt hrnku citronové šťávy
- 2 lžičky citronové kůry
- špetičku soli
Smíchejte vodu, škrob, cukr a špetku soli. Přiveďte k varu za stálého míchání a vařte dokud nezačne směs houstnout (obdobně jako puding). Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a kůru. Nechte vychladnout.
Na závěr:
Vezměte jednu vrstvu korpusu. Potřete polovinou jemným tofu krému a poté poctivým množstvím lemon curd. Přiložte druhou polovinu korpusu a navrstvěte na ní zbytek tofu krému. Posypte trochou makových semínek a nechte vychladit (zkuste vydržet! ale pokud to nejde...snězte i hned;) )
Dobrou vyletněnou chuť <3
Komentáře
Okomentovat