Přeskočit na hlavní obsah

Plněná špagetová dýně

Když mi kamarádka dotáhla krásnou obří špagetovou dýni ze zahrádky, nebyla jsem si úplně jistá, co s ní a co z ní... nakonec jsem se té výzvy zhostila myslím se ctí a výsledek stál opravdu za to :)

Na naplnění 1 dýně budete potřebovat:
  • 1 větší cibuli
  • 2 velké stroužky česneku
  • 250g žampionů
  • cca 1/3 cukety
  • červenou  papriku
  • 3/4 hrnku rýže natural
  • provensálské koření
  • olej, sůl a pepř

Dále si ještě umíchejte na potření dýně při pečení směs z:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce octa
  • 1 lžíce tekutého sladidla

Dýni rozkrojte na půl a vydlabejte zrníčka.Vnitřní část potřete směsí oleje, octa a jakéhokoli (nejlépe nepříliš chuťově výrazného) tekutého sladidla, navrch jí ještě lehce osolte a opepřete a dejte péct na 200°C na přibližně 30-40 minut, dokud nezměkne.
Mezitím si uvařte rýži a osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte pokrájenou papriku, žampiony a cuketu, zeleninu chvíli restujte, pak podlijte lehce vodou a nechte pod pokličkou líně bublat.
Upečenou dýni po zchladnutí vydlabejte a dužinu smíchejte s rýží, zbytkem zeleniny a dochuťte česnekem a kořením. Touto směsí pak vydlabanou dýni zpět naplňte a v tuto chvíli můžete buďto už začít hodovat a nebo dát dýni ještě na chvíli zapéct do trouby.

Komentáře

  1. Díky za recept! To vypadá tak chutně, že to budu muset v nejbližší době vyzkoušet :-). Snad si dá i manžel, který se rozhodl držet nějaký čas keto dietu , ale myslím, že tohle by mu ublížit nemělo. No a až to uvidí a ucítí, tak určitě neodolá :D

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, včera jsem vyzkoušela recept na plněnou špagetovou dýni a musím říct, že to byl opravdový kulinářský zážitek. Dýni jsem vydlabala, naplnila směsí mletého masa, rajčat, cibule a sýru a pekla ji v troubě asi hodinu a půl, dokud nebyla měkká a voňavá. Maso uvnitř bylo perfektně šťavnaté a sýr krásně vytékal ven. Rodina si pochutnala a všichni se shodli, že je to jedno z nejlepších jídel, které jsem kdy připravila. Už jste ho taky vyzkoušeli?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, souhlasím s vámi, že plněná dýně je výborná volba pro podzimní vaření. Já osobně ji vždycky peču v titanovém pekáči, protože má nepřilnavý povrch, na kterém se mi nepřichytne. Navíc se v tomhle pekáči dá dýně rovnou servírovat přímo na stole, takže ušetřím spoustu času a nádobí s překládáním na servírovací talíř. Za mě je dýně mňamka.

      Vymazat
    2. Zdravím, všechny kuchařky a kuchaře, souhlasím, že plněná dýně je perfektní na podzimní vaření. Já na pečení, taky používám titanový pekáč. Ten jeho nepřilnavý povrch je bezvadný a nikdy se mi na něj nic nepřichytlo. Nedávno jsem narazila na stránky zgastro.cz, kde jsem si koupila celou sadu titanového nádobí. V něm mám uvařeno raz dva a nemusím trávit v kuchyni zbytečně moc času.

      Vymazat
    3. Ahoj, u nás doma je taky oblíbená plněná dýně. Manžel s dětmi se po ní můžou utlouct a pokaždé se po ní jen zapráší. Další věc, se kterou s vámi musím souhlasit je, že titanové nádobí z vámi uvedené stránky je pecka. Já jsem si ho koupila už před delší dobou a už bych ho neměnila.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2