Přeskočit na hlavní obsah

Plněná špagetová dýně

Když mi kamarádka dotáhla krásnou obří špagetovou dýni ze zahrádky, nebyla jsem si úplně jistá, co s ní a co z ní... nakonec jsem se té výzvy zhostila myslím se ctí a výsledek stál opravdu za to :)

Na naplnění 1 dýně budete potřebovat:
  • 1 větší cibuli
  • 2 velké stroužky česneku
  • 250g žampionů
  • cca 1/3 cukety
  • červenou  papriku
  • 3/4 hrnku rýže natural
  • provensálské koření
  • olej, sůl a pepř

Dále si ještě umíchejte na potření dýně při pečení směs z:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce octa
  • 1 lžíce tekutého sladidla

Dýni rozkrojte na půl a vydlabejte zrníčka.Vnitřní část potřete směsí oleje, octa a jakéhokoli (nejlépe nepříliš chuťově výrazného) tekutého sladidla, navrch jí ještě lehce osolte a opepřete a dejte péct na 200°C na přibližně 30-40 minut, dokud nezměkne.
Mezitím si uvařte rýži a osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte pokrájenou papriku, žampiony a cuketu, zeleninu chvíli restujte, pak podlijte lehce vodou a nechte pod pokličkou líně bublat.
Upečenou dýni po zchladnutí vydlabejte a dužinu smíchejte s rýží, zbytkem zeleniny a dochuťte česnekem a kořením. Touto směsí pak vydlabanou dýni zpět naplňte a v tuto chvíli můžete buďto už začít hodovat a nebo dát dýni ještě na chvíli zapéct do trouby.

Komentáře

  1. Díky za recept! To vypadá tak chutně, že to budu muset v nejbližší době vyzkoušet :-). Snad si dá i manžel, který se rozhodl držet nějaký čas keto dietu , ale myslím, že tohle by mu ublížit nemělo. No a až to uvidí a ucítí, tak určitě neodolá :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Dýňové perníkové muffiny

Jo, tak takhle chutná podzim... :) Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový) 2 lžičky kypřícího prášku 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt) 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže) 1 malé espresso 200ml oleje 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody) 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;) Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové py

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2