Přeskočit na hlavní obsah

Dýňové perníkové muffiny

Jo, tak takhle chutná podzim... :)

Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;)

Budete potřebovat:
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru
  • 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt)
  • 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže)
  • 1 malé espresso
  • 200ml oleje
  • 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody)
  • 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;)

Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém.

V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové pyré s mlékem, opravdu jen malou kávou, olejem, kousky čokolády a připravenou semínkovou směsí (v tuto chvíli už by měla mít rosolovitou konzistenci).

Vmíchejte do suché směsi a podle potřeby přilijte ještě trošku mléka- těsto by nemělo být příliš tekuté, ale zas by se mělo dát v pohodě nabírat lžičkou, pomocí které pak naplňte muffinové formičky a nechte péct v troubě na 190°C po dobu 15-20 minut.

Komentáře

  1. Dobrý den, tento recept vypadá moc zajímavě, mohu se prosím jen zeptat, zda jste nezkoušela z jiné mouky než pšeničné? Musím bohužel vařit bezlepkově. Moc děkuji :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl! 

Na přípravu této mňamky potřebujete:


1 a půl hrnku uvařené čočky1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček1 hrnek na drobno nasekané cibulepůl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti)sůl, olej na smaženíUvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte.
Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ).

Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :)

Ingredience - pasta:

3 stroužky česneku1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru3 datle1 1/2 lžičky koriandru1 1/4 lžičky římského kmínu1/2 lžičky hořčičných semínek1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti1/2 lžičky kurkumy1/2 lžičky garam masala koř…