Přeskočit na hlavní obsah

Dýňové perníkové muffiny

Jo, tak takhle chutná podzim... :)

Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;)

Budete potřebovat:
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru
  • 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt)
  • 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže)
  • 1 malé espresso
  • 200ml oleje
  • 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody)
  • 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;)

Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém.

V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové pyré s mlékem, opravdu jen malou kávou, olejem, kousky čokolády a připravenou semínkovou směsí (v tuto chvíli už by měla mít rosolovitou konzistenci).

Vmíchejte do suché směsi a podle potřeby přilijte ještě trošku mléka- těsto by nemělo být příliš tekuté, ale zas by se mělo dát v pohodě nabírat lžičkou, pomocí které pak naplňte muffinové formičky a nechte péct v troubě na 190°C po dobu 15-20 minut.

Komentáře

  1. Dobrý den, tento recept vypadá moc zajímavě, mohu se prosím jen zeptat, zda jste nezkoušela z jiné mouky než pšeničné? Musím bohužel vařit bezlepkově. Moc děkuji :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2