Jo, tak takhle chutná podzim... :)
Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;)

Budete potřebovat:
Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém.
V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové pyré s mlékem, opravdu jen malou kávou, olejem, kousky čokolády a připravenou semínkovou směsí (v tuto chvíli už by měla mít rosolovitou konzistenci).
Vmíchejte do suché směsi a podle potřeby přilijte ještě trošku mléka- těsto by nemělo být příliš tekuté, ale zas by se mělo dát v pohodě nabírat lžičkou, pomocí které pak naplňte muffinové formičky a nechte péct v troubě na 190°C po dobu 15-20 minut.
Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;)
Budete potřebovat:
- 2 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový)
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru
- 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt)
- 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže)
- 1 malé espresso
- 200ml oleje
- 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody)
- 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;)
Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém.
V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové pyré s mlékem, opravdu jen malou kávou, olejem, kousky čokolády a připravenou semínkovou směsí (v tuto chvíli už by měla mít rosolovitou konzistenci).
Vmíchejte do suché směsi a podle potřeby přilijte ještě trošku mléka- těsto by nemělo být příliš tekuté, ale zas by se mělo dát v pohodě nabírat lžičkou, pomocí které pak naplňte muffinové formičky a nechte péct v troubě na 190°C po dobu 15-20 minut.
Dobrý den, tento recept vypadá moc zajímavě, mohu se prosím jen zeptat, zda jste nezkoušela z jiné mouky než pšeničné? Musím bohužel vařit bezlepkově. Moc děkuji :)
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle...
OdpovědětVymazatDýňové perníkové muffiny zní jako dokonalý podzimní dezert! Kombinace dýně a perníkového koření je prostě sázka na jistotu – už jen při čtení článku si dokážu představit tu vůni linoucí se z trouby. Možná bych zkusil trochu zaexperimentovat a přidal do těsta špetku chilli papriček Habanero – jemná pikantnost by krásně kontrastovala s nasládlou chutí.
OdpovědětVymazat