Přeskočit na hlavní obsah

Míchaná tofu vejce a domácí celozrnný chléb z pekárny

Asi největší klasika veganské kuchyně a perfektní rychlovka po ránu, či kdykoli, kdy vás zastihne hlad nepřipravené s téměř prázdnou lednicí. Takže si nažhavte olej na pánvi a jde se na to (a do 10 minut jíte)! ;)



  • 1 balení tofu natural
  • 1 střední cibule
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička kmínu a černé soli
  • sůl, pepř
  • hladká mouka

Cibuli si oloupejte a nakrájejte na drobno, osmahněte v kastrůlku dozlatova, rozdrolte do ní tofu a zalijte směsí mouky rozmíchané ve vodě společně s kořením- kurkuma dodá jídlu žlutou barvu a černá sůl zas tu správnou vajíčkovou chuť. ;)

Ještě se s těmi, kteří stejně jako já propadli vášni pro domácí pečení chleba, chci podělit o svůj zatím nejoblíbenější recept na lehký celozrnný chléb, s kterým si můžete vaše tofu "vejce" vychutnat:
  • 1 1/4 hrnku vody
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 1/2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky
  • 1 2/3 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1/2 kostky droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • po 2 lžících slunečnicových, dýňových a lněných semínek
(Naházet do pekárny v tomto pořadí, včetně semínek- ty také dávám hned, a péct na program pro celozrnný chléb.)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2