Přeskočit na hlavní obsah

Cizrna s masalou

Knížka 500 veganských receptů se mi doma válí poměrně dlouho, ale stejně tak dlouho jsem nebyla s to se odhodlat z ní něco ukuchtit a to z jednoho prostého důvodu- kuchařka neobsahuje žádné fotografie jídel, které by mě přiměly si něco tak lákavě vypadajícího uvařit. Nebo mít alespoň představu, co z toho nakonec vyleze... A tak sem přidávám pro inspiraci jeden poupravený recept (i s fotografií! ;), který nám zachutnal a zároveň splňuje naše Vegosauří kritéria. :)

Na 6-8 porcí:

  • 1 balení cizrny (500g)
  • 3 menší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 plechovky krájených rajčat (každá 400g)
  • 200g červené čočky
  • 4 lžičky garam masaly
  • 2 lžičky kmínu a koriandru
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1/2 lžičky pepře
  • sůl, olej na smažení


Cizrnu nechte 12 hodin namočit a uvařte doměkka. Mezitím, co vám bude pobublávat na plotýnce, si už můžete osmahnout na oleji cibuli. Když vám zesklovatí, přidejte k ní propasírovaný česnek a nastrouhaný zázvor a nechte ještě chvilku (2-3 min) smažit. Poté přisypte veškeré koření a červenou čočku, promíchejte, a nakonec přidejte rajčata (i s nálevem), cizrnu, zalejte vodou a nechte pod pokličkou za občasného míchání vařit cca 15 minut, dokud směs nezhoustne a čočka nebude měkká.
Na fotce je jako příloha bulgur, stejně tak dobře poslouží i rýže nebo třeba indické placky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2