Přeskočit na hlavní obsah

Pomazánkové trio

Trio dipů/pomazánek, které se nám víc než osvědčili na silvestrovském občerstvení, ale uplatnění najdou nejen na jiných party, ale i jako svačinky do školy nebo práce. Hrají nejen všemi barvami, ale stejnou rozmanitostí potěší i vaše chuťové pohárky, ať už máte rádi jemné či pikantní chutě.


Vypečený hummus
Alternativa arabské klasiky, která překvapí svou výraznou pikantní chutí s podtónem pečených paprik a česneku. A stejně jako klasika ani tahle verze neomrzí!

  • konzerva cizrny (nebo ekvivalentní množství té uvařené)
  • 1-2 červené papriky
  • 3-4 stroužky česneku (nebo i víc ;) )
  • trochu oleje (postačí řepkový či jiný neutrální, pro fajnšmekry i výraznější - olivový nebo ořechový)
  • špetka chili (nemusí být)
Papriky nakrájejte na plátky a upečtě v troubě. Ke konci pečení přidejte i část stroužků česneku (podle toho, jak chcete hummus jemný/pikantní). Když papriky změknou a zlehka "chytnou barvu", dejte je do mixeru společně s ostatními ingrediencemi (olej doporučuji přilévat podle potřeby v průběhu mixování). Tadááá! :)

Olivové paté
Zdánlivě luxusní drahá mňamka, ale v případě "studentských možností" vyčarujete skvělý výsledek i s těmi nejlevnějšími olivami a rajčátky. Hosté vám urvou ruce! (Pokud vše neschováte, abyste se nemuseli dělit :P )
  • černé olivy (cca 100g a bez pecky! :P )
  • sušená rajčátka v oleji (100g nebo méně - podle toho, jestli chcete paté spíš rajčatové/olivové)
  • 1 stroužek česneku, můžete přidat i sušený
  • pár kapek oleje
  • může být: čerstvá bazalka, ořechy
Všechny ingredience umixujeme na hrubší pastu. Podáváme nejlépe s bečenou bagetkou.



Hráškový dip
Velmi jemný, delikátní krém, který udělá dojem nejen svou neobvyklou barvou, ale především neuvěřitelně výtečnou chutí. A přitom z tak jednoduchých surovin!
  • asi půl balení mraženého hrášku - rozmrazit, uvařit nad párou nebo velmi opatrně ve vodě (aby neztratil barvu!)
  • jeden kelímek sojového jogurtu
  • špetka soli a pepře, římský kmín
Ingredience umixujeme na hladký dip. A kupodivu - hotovo! ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2