Přeskočit na hlavní obsah

Nejmírumilovnější kremrole




Ať už si chcete zavzpomínat na dětství a návštěvy cukráren nebo vás fascinuje nostalgická anglikánská atmosféra snobských posezení u čaje o páté, lehké, křupavé, slaďounké, cukrem zasněžené kremrole plněné šlehačkou vaše přání uspokojí nad míru očekávání.
Pokud si chcete užít klidné chvilky líného odpoledního odpočívání nebo chcete vytřít zrak (ne)veganské trochu nečekané návštěvě, jistojistě doceníte, že příprava kremrolí nezabere víc než pár minut a do hodinky si už v pohodlí křesla můžete užívat jejich nadýchané rozplývání na jazyku.

Na šlehačkový kremrolový zážitek si sežeňte:
  • Vegan listové těsto - mají např. v Lidlu nebo Kauflandu
  • Rostlinnou šlehačku - zakoupíte ve zdravých výživách nebo na internetu (např. zde - ODKAZ); pokud hledáte dostupnější a přírodnější variantu, můžete využít trik s vychlazeným kokosovým mlékem (např. AlbertQuality funguje) - mléko dejte alespoň na 24hodin do lednice, poté plechovku lehce otevřete, slijte průsvitnou kokosovou vodu (pokud teče bílá, mléko není dostatečně vychlazeno! A nebo máte "nefunkční" značku) a zbylou tuhou část vyšlehejte jako šlehačku.
  • Ztužovač šlehačky - výrazně usnadní práci a prodlouží výdrž mimo lednici, doceníte zvláště v teplejším počasí. Pozor, ať má vegan složení!
  • Nechutně nezdravý a nepřírodní moučkový cukr na závěrečné zasněžení (protože co si budem povídat - rostlinný sirup tuhle službu neudělá ;) ). + trocha do šlehačky
  • formičky na kremrole - v domácích potřebách, MOŽNÁ by šlo při troše šikovnosti a dávce štěstí nějakým způsobem použít např. srolovaný alobal/pečící papír, ale je tot akový hodně divoce punkový a neověřený nápad.


A co s tím?
  1. Rozválejte listové těsto (pokud už nemáte vyválené), nakrájejte na cca 1,5-2 cm tlusté proužky a ty omotejte okolo lehce olejem pomazaných formiček (samozřejmě tak,a by se 2 sousední proužky vždy trochu překrývaly). Dejte péct - spíše pomalu, ať si těsto z vrchu nepřipálíte a uvnitř není syrové! Pak nejde sundat (a že už takhle je to docela zážitek ;) ).
  2. Upečené kremrole nechte vychladnout a sundejte z forem. Tohle je asi nejtěžší část, vyžadující správně upečené kremrole, zručnost a jemnou práci, ať vám nezbude jen hromádka drobečků. Ale vegosauřata to určitě zvládnou!
  3. Vyšlehejte šlehačku - šlehačku dobře vychladit, vsypat ztužovač a šlehat, šlehat, šlehat.... do tuha. Na závěr přidat trochu moučkového cukru.
  4. Naplnit kremrole - optimálně máte doma vybavení na zdobení dortů, které využijete na úhledné a vizuálně vyladěné naplnění kremrolí. Pokud ne, je opět čas pro dávku punku a čarování s  čajovými lžičkami. Ne tak esteticky naplňující, ale stejně dobré :o)
  5. Kremrole bohatě zasypeme moučkovým cukrem. (vzpomeňte na známé pohádkové: "příměřeně, přiměřeně, přiměřeně..." ;) )
  6. Podáváme v úžas upadajícím hostům nebo vlastním natěšeným bříškům. Dobrou chuť <3

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2