Přeskočit na hlavní obsah

Dýňový koláč

Tento vynikající koláč pudinkové konzistence vás nenechá na pochybách, že dýně je chutná stejně tak dobře na sladko jako na slano... Nejvíce si ho vychutnáte, když ho před podáváním necháte přes noc ztuhnout v  lednici.

Krusta:
1/2 hrnku hladké mouky
7 lžic celozrnné pšeničné mouky
1/2 lžičky soli, cukru a kypřícího prášku
3 lžíce oleje a sojového mléka
1/2 lžičky citronové šťávy
4 lžíce vody

Náplň:
2 hrnky dýňového pyré (recept níže, cca z 3/4 dýně Hokkaidó)
1 hrnek sojového mléka
3/4 hrnku cukru
1/4 hrnku kukuřičného škrobu
1/2 lžičky melasy
4 kapky vanilkového extraktu
1 lžička skořice
1/2 lžičky zázvoru
(1/4 lžičky muškátového oříšku)

Pro výrobu domácího pyré si předehřejte troubu na 180°C, oloupejte dýni a pokrájejte na kostičky. Pečte v zakrytém kastrolu promíchanou s troškou oleje po dobu cca 45 min, dokud nebude dýně měkká. Poté jí rozmixujte dohladka. 

Jako další si vyrobte krustu, kterou pak následně nechejte odpočinout překrytou potravinářskou fólií v lednici zatímco budete připravovat směs na náplň.
V míse smíchejte všechny suché ingredience (mouky, sůl, cukr, kypřící prášek) a postupně přilijte mléko, olej a vodu- vodu dolévejte podle potřeby tak, aby vám těsto drželo a šlo rozválet.
Na pomoučeném vále ho pak rozválejte na tenký kruh o průměru cca 28 cm (na pečící formu o průměru dna 25 cm, v jiném případě musíte trošku upravit množství ingrediencí). Vložte těsto do formy, namáčkněte, přikryjte fólií a dejte do lednice.

Předehřejte si troubu na 200°C.

Ve velké míse pak smíchejte všechny ingredience na náplň a vytvořte hladký krém, nalijte ho do připravené krusty a pečte koláč nejdříve na 200°C po dobu 10 minut, poté teplotu snižte na 170°C přibližně dalších 50 minut. Když koláč zchladne, dejte ho ještě, nejlépe přes noc, ztuhnout do lednice.

Inspirace na stránkách: www.vegetariantimes.com

Komentáře

  1. Je to super! Opravdu moc dobrá vyrianta dýně. Místo sójového mléka jsem použila (domácí) ovesné a zázvor jsem neměla a stejně to je dobrota. Jen mám tu krustu tuhou, zkusím to příště vyladit, aby se drobila jako pod cheescakem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cheesecaková krusta bývá ze sušenek - stačí rozdrtit nějaké dobré vegan sušenky (v ČR např. lotus sušenky a nebo domácí ;) ) s trochou cukru, oleje případně mouky a "vmačkat" do formy :)

      Případně to jde obdobně udělat z ořechů a semínek. Ale neručím za to, jak se to bude chovat s touto náplní.
      Pokud chcete dýňvý cheesecake, recept ještě na našem FB: https://www.facebook.com/ChudyVegosaurus/photos/pb.426993560716443.-2207520000.1416429585./549396401809491/?type=3&theater :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2