Přeskočit na hlavní obsah

Hustohustá rajská s chili-česnekovou polentou



Sezona čerstvých rajčat pomalu mizí v nenávratnu, ovšem s vynálezem rajčatových protlaků a pyré není problém vychutnat si tuto hustě rajčatovou, vypodzimněnou dobrotu. Tradiční kus flákoty vyměňte za fazole, přidejte pikantní smaženou polentu a sezonní zeleninovou oblohu a nechte si dělat boule za ušima touhle tradiční českou dobrotou v novém, pikantnějším a lehčím hávu. (A navíc vhodná i pro bezlepkovou dietu!)


Na pikantní chili-česnekovou polentu:

  • polentu - koupíte již i v běžném supermarketu. Podle návodu uvařte hustou směs (nezapomeňte osolit a opepřit!),vylijte na plech/do vhodně velké nádoby podle množství a nechte dobře ztuhnout. Po vytuhnutí nakrájejte na požadované tvary.
  • čerstvý česnek - 1-2 stroužky
  • poctivý kus chili papričky
  • olej na smažení


Na rajskou omáčku:

  • směs libovolné kořenové zeleniny a cibule - mrkvičky, celer, petržel, kus cibule jako omáčkový základ. Nakrájet na malé kousíčky
  • fazole - buď v konzervě (klidně i s  rajčatovou omáčkou, pokud je přijatelná), případně uvařte předem
  • voda
  • rajčatový protlak
  • nové koření, bobkový list, perníkové koření, sůl, pepř
  • cukr/pár kapek citronu
  • kapku oleje
1. Na oleji zpěňte pokrájenou cibuli, přihoďte kořenovou zeleninu, zlehka opražte a zalijte vodou (cca 1-2cm nad zeleninu - aby měla šnci se uvařit, ale zároveň aby výsledná omáčka nebyla polévkou :) ). Přidejte koření (1-2 bobkové lístky, pár kuliček nového koření, na ovonění perníkovou směsku nebo alespoň skořici a trochu hřebíčku. Osolit, opepřit.) Vařte do změknutí
2. Uvařenou zeleninu rozmixujte s rajčatovým protlakem (a případně i trochou vody) do hladka.
3. Přidejte fazole
4. Ochutnejte - můžete ještě přidat koření, případně doosladit/dokyselit omáčku, jak máte rádi a nechte ještě chvíli společně "probublat"
5. Mezitím připravte polentu - na oleji prohřejte pokrájený česnek a chili, aby se "rozvoněly" a pustily do oleje chuť a říz. Pokud nechcete riskovat zhořknutí česneku, česnek vyndejte a postupně smažte kousky polenty do křupava.
6. Podávejte <3 Na fotce s křenovým a kyselým zelím, čočkovými klíčky a trochou sojanezy na zjemnění


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2