Přeskočit na hlavní obsah

Karmunezatěžující květákový mozeček

Jídlo téměř studentského charakteru, které ho se většina milovníků po přechodu na veganskou stravu vzdává. A zbytečně! Ne příliš fotogenické, ale co nesní oči, zbude pro žaludek! ;) Kětákový mozeček ještě jemnější a lepší chuti jde vykouzlit i bez zotročených nosnic ;)


Na nostalgickou dobrotu si připravte:

  • květák
  • cibuli
  • sojovou smetanu
  • kurkumu
  • ČERNOU SŮL
  • trochu škrobu
  • kapku oleje
(Na jednu poctivou porci cca čtvrtinu květáku, menší cibulku, asi čtvrtinu-třetinu sojové smetany, max. půl lžičky kurkumy, lžičku škrobu a černou sůl dle chuti - černou sůl určitě doporučuji opatřit, pokud jste bývalí milovníci vaječných jídel - od pomazánky až po omeletu. Seženete ve zdravých výživách, obchodech s asijskými nebo arabskmi potravinami, případně na internetu).

Na kapce oleje zpěníme cibulku a opečeme do sklovata, přidáme uvařený květák, který vařečkou nebo jiným žáruvzdorným nástrojem rozmačkáme na maličkaté kousky. Zalejeme sojovou smetanou, přidáme kurkumu a necháme trochu provařit, aby se smetanu částečně vyvařila. Přidáme černou sůl dle žádaného poměru slanosti/vajíčkosti a nakonec rozmícháme asi lžíci škrobu (zahustí a udělá víc "vaječnou" konzistenci.

Podáváme s rajčátky a vařeným bramborem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2