Přeskočit na hlavní obsah

Medvědí pesto


Medvědí pesto

Úžasné sezamovo-slunečnicové pesto z česneku medvědího, které poslouží jako skvělý doplněk gnocchi, těstovin či jednohubek na rodinnou party nebo večerní posezení "u sklenky červeného".


Vegosaurus pesto připravil z listů česneku medvědího (allium ursinum) - bylinky, která se může pyšnit velice silným česnekovým aroma a kterou můžete buď zakoupit na farmářském trhu, pokud budete mít štěstí, případně si ještě chvíli počkat a vyrazit na jeho sběr do přírody - roste na vlhkých, stinných stanovištích, ale POZOR na životunebezpečnou záměnu s konvalinkou(vodítkem je právě silné aroma, které konvalinka rozhodně nemá). Pokud máte zahrádku, dá se česnek medvědí dokonce i úmyslně vysadit a pěstovat. (Zájemce o bližší informace odkazuji na google^^) 





Pokud česnek medvědí nemáte k dispozici, vězte, že pesto úžasně funguje i s jinými bylinkami - ať už poněkud profláklou bazalkou, tak např. s kopřivami. Viděla jsem i předpis na zelné pesto z brokolice. Stejně tak si můžete ještě vyhrát s recepturou - přidat koření, další druhy semen nebo ořechů(např. kešu v kombinaci s lahůdkovýcm droždím vytvoří smetanově-sýrovou strukturu i chuť)....Zkrátka - hrajte si děti.

Základní předpis:

Česnek medvědí (cca jeden a půl hrstě) nebo jiné bylinky
Slunečnicová a sezamová semínka - já dala asi 2 lžíce, ale záleží na vás - pokud chcete víc semínkové, dejte více, pokud spíše zelené, méně)
Olivový olej (asi by šel použít i jiný druh rostlinného oleje - což je další příležitost pro kulinářské pokusy. Aneb - jak by to asi chutnalo např. s dýňovým?... ) - množství dle uvážení a možností, já dala cca čtvrt malého hrnku, ale opět: chcete-li více oleje, přidejte, více "zeleně", uberte.
Můžete přidat: koření, ořechy, česnek

Suroviny postupně přidáváme do mixeru nebo sekáčku a umixujeme do požadované konzistence.
POdáváme klasicky s těstovinami, příapdně opečenou bagetkou, salátem a nebo pečenou bramborou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Dýňové perníkové muffiny

Jo, tak takhle chutná podzim... :) Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový) 2 lžičky kypřícího prášku 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt) 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže) 1 malé espresso 200ml oleje 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody) 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;) Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové py

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2