Přeskočit na hlavní obsah

Fazolové chilli

Nechte se zlákat vůni indické kuchyně a dejte šanci téhle fazolové pochoutce, které se v naší vegosauří domácnosti musí uvařit vždy celý kotel. 

Ingredience:

  • 250 g bílých a červených fazolí uvařených do poloměkka (cca 1h z celkové hodiny a půl)
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • balení cherry rajčátek
  • 2-3 stroužky česneku
  • půl lžičky chilli koření a skořice
  • lžička tymiánu a drceného kmínu
  • lžíce rajčatového protlaku
  • sůl 

Rozehřejte v kastrolu olej a osmahněte na něm zlehka cibulku. Přidejte koření a za stálého míhání vařte další minutu. Poté uberte teplotu a přidejte rozmačkaný česnek, fazole, rajčata a protlak, popřípadě trošku podlijte vodou.
Přikryjte pokličkou a nechte zvolna vařit po dobu 15-20 minut.
Podávejte s rýží, pita chlebem...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Dýňové perníkové muffiny

Jo, tak takhle chutná podzim... :) Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový) 2 lžičky kypřícího prášku 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt) 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže) 1 malé espresso 200ml oleje 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody) 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;) Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové py

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2