Přeskočit na hlavní obsah

Plněné indické palačinky

Pokud máte čas pustit se do většího kuchtění, určitě doporučuji tyhle indické
palačinky plněné lahodnou bramborovo-cizrnovou směsí.
Recept je sice trošku náročnější co se týká množství ingrediencí a jejich ceny, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Potřebujete:

Na placky (rava dosas):
1/2 hrnku krupice
1/4 hrnku hladké mouky
1/4 hrnku rýžové mouky
1/2 lžičky kmínu (celého), soli a chilli koření
přibližně 2 hrnky vody

Na směs (aloo mattar):
600g brambor
300g cizrny (z konzervy/vařené)
1/2 hrnku hrášku
1 větší cibule
3 stroužky česneku
cca 3 cm kousek zázvoru
1/3 hrnku oleje
2 lžíce celého kmínu
lžíce kari
půl lžičky skořice a kurkumy
lžička chilli koření

Oloupejte si brambory, nakrájejte je na kostičky do hluboké nádoby, zalijte studenou vodou a nechte odpočívat.
Na mírném plameni si orestujte kmín cca po dobu 30 sekund/ než zhnědne a nasypte si ho zatím do nějaké misky, bude se vám hodit až později.

Nyní smíchejte zbylé koření (kari, skořici, kurkumu a chilli) s olejem 1/4 hrnku vody, lžičkou soli a nadrobno nakrájeným česnekem a zázvorem a umixujte z této směsi pyré, které pak nechte v hrnci za občasného míchání povařit (na středním plameni), dokud nezhoustne (tak 1-2 minuty).
Pak přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a vařte dalších cca 8 minut, dokud nebude cibule měkká.

Slijte brambory a přidejte je do cibulové směsi spolu s opraženým kmínem. Vařte směs za občasného (spíše častého) míchání cca 10 minut, než začnou být brambory trošku měkké.
Poté přidejte cizrnu a 1 a 1/2 hrnku vody, zamíchejte pořádně ode dna a nechte dusit po dobu 16-20 minut, dokud nebudou brambory úplně měkké.
Nakonec ještě přisypte hrášek a vařte dalších 3-5 minut.


Mezitím, co se vám vaří směs s brambory (těch 16-20 minut):
Smíchejte všechny ingredience na palačinky (vodu přilívejte opatrně dokud vám nevznikne hmota konzistence palačinkového těsta), potřete lehce pánev olejem a nalijte na ní po celém povrchu naběračkou tenkou vrstvu těsta. Pak ještě opatrně lžičkou nalijte trošku oleje kolem dokola podél okraje palačinky. Když vám placka začne na okrajích hnědnout (cca po 2-3 min), obraťte jí a pokračujte ve smažení na druhé straně...

No a máme tu velké finále- nyní už stačí jen naplnit placku horkou směsí a vychutnat si tu pravou Indii. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2