Přeskočit na hlavní obsah

Tofu s brokolicí a česnekovou omáčkou

Jako by se svět veganů dělil na ty, kteří sojové náhražky masa zatracují a ty, kteří na ně naopak nedají dopustit. :) V naší domácnosti se moc sojové maso ani sýr neujaly, až nedávno mi má kulinářská zvědavost nedala a vzala jsem na milost obyčejné bílé tofu s cílem přesvědčit sebe a zbytek naší vegosauří rodinky, že se z něj opravdu dají připravit chutná jídla. A tak se s vámi chci podělit o našeho prvního favorita:

Budete potřebovat:
  • 1 balení tofu natural
  • 1 menší brokolici
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek vody
  • 1 a půl mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • sojová omáčka
Tofu osušte a nakrájejte na malé kostičky.
Osmahněte na pánvi adrobno pokrájenou cibuli s prolisovaným česnekem, dokud vám cibule nezesklovatí. Přidejte tofu, koření a růžičky brokolice a restujte dalších 6-8 minut.
Kukuřičný škrob rozmíchejte spolu s přibližně 3 lžícemi sojové omáčky ve studené vodě a přilijte směs na pánev. Chvilku povařte, dokud omáčka nezhoustne a hotovo. :) Podávejte s rýží či smaženými nudlemi.

Komentáře

  1. Za to, že jsem se naučila recepty asijské kuchyně vařit doma, paradoxně může covid 19. Miluju kombinaci asijské kuchyně a veganské kuchyně, takže jsem pravidelně chodila do jedné ostravské jídelny, kde podobné recepty dělali. No, a jak byla pandemie, tak všechno zavřené. Ale nechtěla jsem se toho vzdát, tak jsem se to naučila vařit doma. Paradoxně to nebylo zase tak složité, jak jsem si na první pohled myslela. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Dýňové perníkové muffiny

Jo, tak takhle chutná podzim... :) Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový) 2 lžičky kypřícího prášku 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt) 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže) 1 malé espresso 200ml oleje 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody) 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;) Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové py

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2