Přeskočit na hlavní obsah

Ovesné sušenky

Rychlé, snadné a chutné sušenky z ovesných vloček, když vás honí mlsná 

Potřebujete:

  • 100g kvalitního margarínu (lze použít i tekutý rostlinný olej)
  • 75g třtinového cukru
  • 100g hladké mouky
  • 100g jemných ovesných vloček

Jak na to:
Nejdříve spolu utřete margarín s cukrem, pak přidejte mouku a vločky a vypracujte lepkavé a lehce se rozpadající těsto (pokud se vám bude moc drolit přidejte trošku víc margarínu).
To opatrně vyválejte a vykrajujte kolečka či jakékoli jiné tvary a dejte péct do trouby na 180°C na cca 15 min, dokud nebudou sušenky zlatavé.
Jen podotýkám, že sušenky nejsou moc sladké, což mě osobně vyhovuje, ale zmlsaným jazýčkům doporučuji více cukru. 

Pokus si chcete sušenky více vymazlit, můžete dále do těsta zapracovat:



  • nadrcené oříšky (mandle, vlašáky..)
  • pokrájené sušené ovoce (rozinky, švestky, datle...)
  • koření dle chuti a fantazie (skořice, muškátový oříšek, zázvor, perníková směs..)


Dále můžete sušenky dozdobit třeba čokoládovou polevou, kterou získáte smícháním kakaa, moučkového cukru a trošky škrobu (popř. kapky rumu) ve vodě, a vzniklou směsí pak sušenky potřít.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Dýňové perníkové muffiny

Jo, tak takhle chutná podzim... :) Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový) 2 lžičky kypřícího prášku 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt) 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže) 1 malé espresso 200ml oleje 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody) 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;) Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové py

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2