Přeskočit na hlavní obsah

Domácí rostlinné mléko

Pokud vás láká výroba domácího rostlinného mléka, tak pro Vás má Chudý Vegosaurus základní recepty a tipy ohledně výroby těch nejběžnějších druhů.

Ukuchtit si takové mléko doma je nejen velice snadné, ale také cenově mnohem výhodnější. Na výběr máte celou škálu surovin, které můžete k výrobě mléka použít. Mezi ty nejběžnější patří: ovesné vločky, rýže, mandle, mák sojové boby či konopná semínka.

Princip všech receptů je v zásadě stejný a velmi jednoduchý- požadované ořechy, semínka či obiloviny necháte odmočit, poté rozmixujete, přecedíte přes jemný cedník, či plátýnko, dochutíte dle potřeby a máte hotovo. 

Rýžové mléko

Na výrobu rýžového mléka můžete použít jak běžnou bílou, tak hnědou rýži, většinou se však doporučuje rýže hnědá a já jí mám osobně radši.

V porovnání s ostatními dvěma druhy mléka, které jsem dělala, rýžové zvítězilo na plné čáře, co se množství mléka a ceny týká. Z jednoho hrnku rýže dostanete až 2 litry mléka, ale samozřejmě záleží na tom, jak moc zředěné či naopak husté ho chcete mít...

Postup: Hrnek rýže dejte vařit s přibližně 8 hrnky vody a vařte do úplného změknutí rýže, já vařila 2 hodiny až se mi vytvořila taková rýžová kaše. Po vychladnutí přilijte další 4 (nebo i více) hrnky vody a rozmixujte.
Nakonec přeceďte přes jemné sítko a dochuťte 2 lžičkami vanilkového extraktu, či vanilkovým cukrem, pokud chcete mít mléko sladší.

Skořicovo-mandlové

Mandlové mléko už se tolik nevyplatí vyrábět- ze 100 g mandlí dostanete přibližně 1 sklenici mléka, co vidíte na obrázku plus 1 skleničku. Zato mi asi nejvíce chutná, má krásně oříškovou chuť a je velmi výživné.

Postup: Mandle (nejlépe již loupané) nechte namočit po dobu min. 4 hodin nebo přes noc, poté slijte vodu, nasypte do mixéru, přidejte přibližně 4 hrnky vody, skořici a javorový sirup (či jakékoli jiné sladidlo dle chuti) a důkladně rozmixujte. Nakonec přeceďte přes sítko či plátýnko.

Ovesné mléko

Ovesné mléko je asi nejrychlejší na přípravu-vločky stačí namáčet cca 20 minut, i když delší doba jim rozhodně neuškodí.

Postup: Hrnek ovesných vloček namočte, důkladně propláchněte a dejte do mixéru spolu s 3-4 hrnky vody. Umixujte a přeceďte. Pokud používáte sítko, je dobré přecedit mléko víckrát, abyste se zbavili veškeré vločkové drti a dostali tak čisté "mléko".
Dochutit můžete 1-2 lžícemi javorového sirupu, lžičkou vanilkového extraktu, špetkou skořice a soli (pro zvýraznění chuti).


Makové mléko

Makové mléko má svojí specifickou nahořklou chuť, která nemusí být každému po chuti, ale po oslazení je výborné třeba do ovesné či krupicové kaše, či kamkoli, kde vám nevadí makový nádech. ;)

Postup: 100g máku nechte přes noc namočit v 800ml vody. Ráno bude voda trošku našedlá, jedná se o běžný jev uvolňování tuků z máku, takže vodu neslévejte, rozmixujte v ní mák a přeceďte.

Komentáře

  1. To vypadá dobře, jen se chci zeptat, do kolika dní je pak potřeba mléko spotřebovat? :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2