Mnoho lidí se asi podiví - svíčková? vegan? a kde tam máte k sakru tu SVÍČKOVOU?!?! Sladkým tajemstvím ale je, že svíčková je především omáčka z kořenové zeleniny. A to, jestli si tu omáčku lejete na kus krávy, prasete nebo raději nějakou mírumiluvnější vígn možnost už na tom, že ta kombinace je prostě dobrá, vůbec nic nemění.
Náš rodinný recept je trochu jiný - pokud ho budete následovat, výsledná chuť bude krapet rozdílná od tradiční verze. Je příjemně sladší a kořeněnější. Mamka se vždy směje, že je to taková “švindl svíčková”, ale u nás doma nikdo jinou nevaří a tradiční omáčky se nám zdají “takové nijaké” a jsme rádi, že maminka takhle výborně “švindluje”. A pro případně tradicofily uvádím souběžně i recept na standartnější vegan verzi, ať se držíme hesla, že vegan může být každý ;)
Na tradiční svíčkovou si připravte:
- Mix kořenové zeleniny - petržel, celer, mrkve(už kvůli barvě!), nějakou tu cibuli (já dala cca 2 mrkve, jednu petržel, kousek většího celeru a jednu střední cibuli, ale poměry jsou celkem “svobodomyslné”)
- Koření: nové koření, bobkový list, pepř, sůl (já dala asi 2 listy, cca 8 kuliček nového koření - jeho chuť fakt miluju - a tak od oka pepř a sůl - ale opět, řiďte se spíš vlastním zvykem :) )
- rostlinnou smetanu - asi největnější originálu je sojová, ale není rpoblém použít váš oblíbený druh (mandlová, ovesná, doma vyrobená…), v případě studentské krize jde samozřejmě vyrobit i z rostlinného mléka, ale na chuti se to asi podepíše
- citronová šťáva a cukr
- olej
- a samozřejmě: brusinky k podávání
Navíc na Vegosauří dobrotu:
- rybízová marmeláda//víc brusinek
- anýz, tymián - anýz tak “špetka” a tymiánu “přiměřeně” velké množství- ale myslete na to, že přidat se dá vždy, ovšem s ubíráním je to slabší! Ať nedopadnete jak ve známé scéně:
+ nějakou tu “flákotu”: já osobně podávala svíčkovou s tempehovými karbanátky (mix tempehu, kapky sojovky, tymiánu, pepře, soli a cibule, můžete přidat trochu mouky) ale funguje i sojové maso, tofu, robi, seitan…a nebo třeba pečená hlíva (a nebo taky nic ;) )
A jdeme na to!:
1. Zeleninu pokrájíme na kostičky a společně s trochou cukru a veškerým kořením pražíme na oleji, až cukr zlehka zkaramelizuje a zelenina “chytne barvu”.
2. Podlijeme vodou (nebo zeleninovým vývarem) a buď na mírném ohni vaříme do měkka a nebo lépe (i když trochu déle) pečeme v troubě.
3. Uvařenou zeleninu rozmixujeme do hladka společně se smetanou.
4. Dochucení: Omáčku lehce okyselte citronovou šťávou (jde i octem, ale citron je jemnější) a dosladíme - pro výraznější chuť doporučuji alespoň částečně sladit rybízovou marmeládou nebo brusinkami.
5. Prohřejeme, dokořeníme, nandaváme
A TADÁÁÁÁ - máte vlastní cruelty-free svíčkovou bez svíčkové a už můžete jen nostalgicky vzpomínat nad talířem omáčky se šesti. :)
Knedlíčky jako takové doporučuji podle soucitně: RECEPT - jsou krásně nadýchané a vaše snažení určitě nezmaří :)
Komentáře
Okomentovat