Přeskočit na hlavní obsah

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl! 

Na přípravu této mňamky potřebujete:


  • 1 a půl hrnku uvařené čočky
  • 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček
  • 1 hrnek na drobno nasekané cibule
  • půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti)
  • sůl, olej na smažení
Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte.
Dobrou chuť!

Komentáře

  1. byly fantastický! A.Z.

    OdpovědětVymazat
  2. Diky za jednoduchy a dobry recept!

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za jednoduchý a levný recept, s mamkou jsme si moc pochutnala🙂

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, čočkové karbanátky jsou perfektní volba, protože jsou plné bílkovin, a hlavně výborně chutnají. Navíc je jejich příprava poměrně snadná a opravdu je doporučuji vyzkoušet jako zdravou alternativu ke klasickým masovým karbanátkům. Jaké máte zkušenosti s přípravou čočkových karbanátků vy? Jsou podle vás dobrá vegetariánská alternativa k masovým karbanátkům?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, mě moc čočkové karbanátky nepřesvědčily. Nemám ráda jejich konzistenci a přijdou mi trošku mdlé na chuť. Možná je to mojí špatnou přípravou, nebo tím, že jsem nenašla ten správný recept, který by mi vyhovoval. Určitě stojí za to je zkusit, protože hodně lidí je miluje pro jejich výživové hodnoty. Jediné, co bych mohla doporučit je péct je na titanové pánvi, na které se nic nepřipaluje.

      Vymazat
    2. Dobrý den, pokud hledáte dobré recepty na čočkové karbanátky, tak se podívejte na nějaké stránky se zdravou výživou. Taky jsem si koupila titanové nádobí na stránkách zgastro.cz, kde mají velký výběr. V něm se vaří rychleji a zdravěji, a to může výrazně ovlivnit výslednou chuť a strukturu vašich karbanátků. Hlavně nesmíte zapomenout na koření, bez kterého jsou možná vaše karbanátky mdlé.

      Vymazat
    3. Zdravím všechny kuchařky a kuchaře, podle mě jsou čočkové karbanátky výbornou a zdravou volbou. Obsahují spoustu prospěšných živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, železo i vitamíny B, a to je bezvadné pro zdravou a vyváženou stravu. Lze je připravit opravdu různými způsoby, jako pečené, smažené, grilované nebo dokonce vařené. Nejlepší je na jejich přípravu titanové nádobí, ve kterém není potřeba skoro žádný olej.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)