Přeskočit na hlavní obsah

Nepečené kuličky

Ideální na uždibování v průběhu dne, když vás honí mlsná, výborně také poslouží jako zdravá (a neméně chutná) alternativa vánočního cukroví, něco pro děti i návštěvu ke kávě...
Upozornění: vysoce návykové! 

Návodů na výrobu nepečených kuliček lze najít spousta, já zde přidávám mé dva nejoblíbenější, jednoduché a na ingredience nenáročné recepty:


  • datle + kokos (v poměru cca 1:1), dosladit 1/4 hrnku medu na hrnek datlí a kokosu a nakonec ještě kuličky obalit v kokosu.
  • avokádo (hodně zralé) + 1/4 hrnku kakaa + med či jiné tekuté sladidlo na dochucení + 1/3 hrnku strouhaného kokosu a ovesných vloček

všechny ingredience smixujte dohromady, vytvarujte kuličky a nechte chvíli ztuhnout v lednici...

Rozhodně se nebojte experimentovat a zkoušet různé kombinace ingrediencí, které zrovna máte po ruce- oříšky, semínka, sušené/ čerstvé ovoce, kakao, agave sirup... no však to asi znáte. 

Komentáře

  1. Tyhle nepečené kuličky mám na Vánoce snad ještě raději než vosí hnízda, a to je co říct! Hlavně mě baví, když jsou hodně kokosové. Ke kávě fakt optimální. Ale musíte mít dobré kafe. Nám ho vozí nejlepří pražírna kávy a tak si ho fakt se ženou užíváme. Je to takový náš vánoční rituál. Udělat si kávu, dát si vánočku, trochu cukroví. Mňam! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)