Přeskočit na hlavní obsah

Raw čokoládový dort

Jednoduchý, rychlý, nepečený dort pro slavnostní příležitosti, i jen tak když vás honí mlsná...

Potřebujete:
na korpusy:

  • 2-3 hrnky vlašských ořechů
  • 1 hrnek datlí
  • 2/3 hrnku kakao nebo karobu
  • špetka soli

na polevu a náplň:
  • 3 zralé banány
  • 1/4 hrnku medu či jiného sladidla
  • 1/3 hrnku kakao/karobu
  • maliny, hoblinky hořké čokolády na ozdobu


Nasypte do mixéru všechny ingredience na korpus (vlašáky, datle, sůl a kakao/karob) a rozmixujte do konzistence tuhé, lepkavé pasty (pokud máte datle sušené, možná budete muset přidat trošku vody).

Rozdělte směs na dvě stejné části, z kterých uhněťte koule a dejte na chvíli ztuhnout do ledničky.
Mezitím si v mixéru rozmixujte banány, kakao/karob a med.
Na dno dortové formy rozprostřete 1 část korpusu, potřete částí polevové směsi a poklaďte malinami.
Na to pak opatrně umístěte druhou část již vyváleného korpusu a celý dort můžete překlopit na talíř, takže budete mít tu rovnější stranu navrch. Tu pak zas potřete zbytkem polevy a dozdobte malinami a hoblinky hořké čokolády.
Před podáváním doporučuji nechat ztuhnout tak 2 hodinky v lednici.

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)