Přeskočit na hlavní obsah

Brownies z červené řepy

Suprová, neuvěřitelně vláčná a až překvapivě dobrá verze známých brownies - tentokrát s červenou řepou (a nebojte se toho, i když řepu jinak v oblibě nemáte - ve výsledku téměř není cítit, jen těsto osladí a zvláční - a také přidá trochu červený odstín hehe)


Ingredience:



500g Syrová červená řepa


100 g olej (spíše méně než více) 


200 g proklatě hořká čokoláda(pokud nemáte dost hořkou, tak přidejte více kakaa na úkor trochy mouky)



250 g hnědý třtinováý cukr (já dávám méně a část nahradím cukrem vanilkovým, pokud je k dispozici)
100 g hladká mouka (může být cleozrnná)
25 g kakao (původní recept, já dávám určitě více ^^)
malý hrneček namočených lněných semínek, množství cca na náhradu 3 vajec

Postup:
Uvařte červenou řepu (oloupanou, nakrájenou - pokud nejste odpůrci moderní techniky, můžete použít i mikrovlnku - cca deset minut), uvařené kousky umixujte s čokoládou a olejem na plus mínus hladkou kaši.

V míse vyšlehejte cukr s lněným semínkem (doporučuji použít elektrický šlehač, metlička funguje taky, ale upadne vám ruka ^^), vytvoří se pevnější bílá pěna.

Opatrně vmíchejte čokoládovo-řepovou pastu a mouku (snažte se ztratit co nejméně pěny), vlijte do vymazané a pečícím papírem vyložené formy (jde i bez papíru, ale podstatně lépe se to pak vyndavá...) a pečte na 180° dokud okraje nebudou pevné, ale střed se ještě bude trochu chvět.
(množství na formu o rozměrech 20x30cm).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)