Přeskočit na hlavní obsah

Carpacio z červené řepy (na domácí bagetce s kešu sýrem)


Ze všech vyzkoušených ta nejlepší verze carpacia z červené řepy - navíc syrové! Což potěší nejen vitariány, ale i každého kuchyňského lenocha a šetřílka energií ;)


Ingredience:

2-3 červená řepa střední velikosti
100 ml olivový olej
2 lžíce med nebo rostlinného sirup (agave, datlový...)
1 lžíce krupicový cukr (hnědy, prosím hnědý! ;) )
           (já použila fialkový - květy fialek zasypejte curekm v obejmovém poměru 1:1, nechte vsáknout do cukru šťávu a dosypejte další cukr...takto postupujte, dokdu nedostanete sypkou po fialkách vonící směs + takto "kandované" květy fialek můžete použít na ozdobu salátů, dezertů...a kldině i do carpacia)
2 lžíce vinný ocet
           (nebo opět fialky na scéně - do kvalitního jablečného nebo světlého vinného octa vhoďte květy fialek, čím více, tím výraznější fialovou abrvu bude mít výsledek. Po 2-3 dnech můžete začít používat. Nejenže to hezky vypadá, ale i skvěle chutná!)
tymián, sůl, pepř
1 lžíce sójová omáčka
3cm kousek čerstvý zázvor

Postup:

Smíchejte olej, ocet, sladila, sojovku, tymián a pepř (případně sůl, pokud používáte). Zázvor i se slupkou nastrouhejte najemno a prsty z něj do marinády vymačkejte šťávu. Vše důkladně promíchejte a přidejte na co nejtenčí plátky pokrájenou červenou řepu. Nechte pár hodin marinovat v lednici (přes noc nebo i déle - skvělé je i po 2-3 dnech).

Technická poznámka: já osobně dělám vždy carpacio do plastových uzavíratelných krabiček - nejenže se mi pak nikde nevyleje v lednici ani neoschne, ale dobře těsnící krabičkou můžete obracet, protřepát apod., takže marináda se dostane opravdu všude i bez míchání lžicí nebo vidličkou(které většinou jen potrhá kousky řepy a vytvoří spíše úžasně naloženou řepnou kaši).

Pro doplnění - na domácích bagetkách je spolu s carpaciem ještě "kozí" kešu sýr udělaný podle tohoto receptu: http://vegan-fighter.com/novinky/kozi-syr-ve-veganske-uprave-ano-recepty-na-veganske-alternativy-k-syrum.html (první recept, ten pečený -  bylinky ani pepř jsem nepoužila. Jinak mně osobně se sýr při pečení k látce přilepil a při rozbalování se totálně rozsypal, což nevadilo při servírování na carpacio, ale dopadnout to tak uplně nemělo ^^ Buď jsem nemehlo, něco jsem zdupla a nebo to chce ještě trochu "vošéfovat" - možná příště balit rovnou do alobalu nebo pečícího papíru.) 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)