Ze všech vyzkoušených ta nejlepší verze carpacia z červené řepy - navíc syrové! Což potěší nejen vitariány, ale i každého kuchyňského lenocha a šetřílka energií ;)
Ingredience:
2-3 červená řepa střední velikosti
100 ml olivový olej
2 lžíce med nebo rostlinného sirup (agave, datlový...)
1 lžíce krupicový cukr (hnědy, prosím hnědý! ;) )
(já použila fialkový - květy fialek zasypejte curekm v obejmovém poměru 1:1, nechte vsáknout do cukru šťávu a dosypejte další cukr...takto postupujte, dokdu nedostanete sypkou po fialkách vonící směs + takto "kandované" květy fialek můžete použít na ozdobu salátů, dezertů...a kldině i do carpacia)
2 lžíce vinný ocet
(nebo opět fialky na scéně - do kvalitního jablečného nebo světlého vinného octa vhoďte květy fialek, čím více, tím výraznější fialovou abrvu bude mít výsledek. Po 2-3 dnech můžete začít používat. Nejenže to hezky vypadá, ale i skvěle chutná!)
tymián, sůl, pepř
1 lžíce sójová omáčka
3cm kousek čerstvý zázvor
Postup:
Smíchejte olej, ocet, sladila, sojovku, tymián a pepř (případně sůl, pokud používáte). Zázvor i se slupkou nastrouhejte najemno a prsty z něj do marinády vymačkejte šťávu. Vše důkladně promíchejte a přidejte na co nejtenčí plátky pokrájenou červenou řepu. Nechte pár hodin marinovat v lednici (přes noc nebo i déle - skvělé je i po 2-3 dnech).
Technická poznámka: já osobně dělám vždy carpacio do plastových uzavíratelných krabiček - nejenže se mi pak nikde nevyleje v lednici ani neoschne, ale dobře těsnící krabičkou můžete obracet, protřepát apod., takže marináda se dostane opravdu všude i bez míchání lžicí nebo vidličkou(které většinou jen potrhá kousky řepy a vytvoří spíše úžasně naloženou řepnou kaši).
Pro doplnění - na domácích bagetkách je spolu s carpaciem ještě "kozí" kešu sýr udělaný podle tohoto receptu: http://vegan-fighter.com/novinky/kozi-syr-ve-veganske-uprave-ano-recepty-na-veganske-alternativy-k-syrum.html (první recept, ten pečený - bylinky ani pepř jsem nepoužila. Jinak mně osobně se sýr při pečení k látce přilepil a při rozbalování se totálně rozsypal, což nevadilo při servírování na carpacio, ale dopadnout to tak uplně nemělo ^^ Buď jsem nemehlo, něco jsem zdupla a nebo to chce ještě trochu "vošéfovat" - možná příště balit rovnou do alobalu nebo pečícího papíru.)
Komentáře
Okomentovat