Přeskočit na hlavní obsah

Vegetable vindaloo


Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ).

Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :)

Ingredience - pasta:

  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru
  • 3 datle
  • 1 1/2 lžičky koriandru
  • 1 1/4 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky garam masala koření
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1/2 hrnku vody
Zelenina:
  • 1 cibule
  • Zelenina dle výběru: mrkev, cuketa, květák, paprika...
  • 1 hrnek zeleného hrášku
  • 1 1/2 hrnku vyřených fazolí (já použila bílé máslové)
  • 1 menší plechovka rajčatového protlaku
Postup:
  1. V mixeru rozmixujte ingredience na pastu.
  2. Do dostatečně prostorného hrnce dejte cibuli a mrkev(tvrdší zeleninu), podlijte trochou vody (lžíce-dvě) a pod poklicí vařte na mírnějším plameni do změknutí. 
  3. Přidejte kořeněnou pastu a ostatní druhy zeleniny a fazole. Chvíli povařte.
  4. Vmíchejte rajčatovou pastu, ještě trochu vody dle potřeby, osolte, opepřete.
  5. Dovařte zeleninu do měkka (ale nerozvařit na kaši! ;) ). Podávejte.
Dobrou chuť <3




Komentáře

  1. Ten recept vypadá fakt hodně topově. Já osobně mám indické jídlo rád, ale trochu bojuji s tím, že se snažím nejíst maso. Neříkám, že jsem kompletně vegetarián, ale spíš ho omezuji. Nemusím ho mít každý den. A indická kuchyně je ve velké míře na masu založená. Takže tohle je fajn varianta toho, jak si dát indické jídlo. :) Jen pozor na ten květák, ať nezhořkne. Takhle jsem si nedávno zkazil curry a od té doby si přes náramek od https://www.mibandshop.cz/xiaomi-mi-band-4/ pečlivě měřím čas, jak dlouho je jídlo na pánvi.

    OdpovědětVymazat
  2. Vegetariánské vindaloo? Vlastně proč ne. :) Já jsem něco podobného měla, když jsme byli v Brně a pořizovali tam do kanceláře rohové sedací soupravy rozkládací. Došla jsem si na oběd do jednoho bistra, ze které se vyklubalo po bližším prozkoumání vegetariánské bistro. A hodně mile mě překvapilo právě vegetariánské vindaloo. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Indické kuchyně se já a troufnu si říct i celá naše rodina nemůžeme dostatečně "nabažit", takže jsem moc ráda za skvělý tip na tento vegetariánský pokrm :-) Čas od času je fajn uvařit si nějaké bezmasé jídlo, jelikož to určitě uleví našemu trávení... Teď mám navíc novou sadu nádobí, kterou jsem díky slevovému kuponu pořídila za výbornou cenu, takže se nám hoduje ještě lépe :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vindaloo mám fakt moc ráda. Chodím pravidelně do jedné indické restaurace, kde se pohodlně posadím do rohové sedací soupravy a nechám se obsluhovat. Je to prakticky jediná restaurace, do které chodím. Jinde mi moc nechutná a raději si jídlo uvařím doma. Ale takhle dobré vindaloo bohužel nesvedu. ;-) Ale tak člověk si musí občas trochu dopřát. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vegetable Vindaloo je prostě klasika! Vařil jsem ho už několikrát a pokaždé si rád trochu zaexperimentuju. Nedávno jsem místo běžného koření použil čerstvé chilli papričky přímo z vlastní zahrádky – a musím říct, že ten rozdíl je znát. V zimě nedá, dopustit ani na kupované chilli, nebo chilli sady. Ta vůně a ostrost dodají jídlu parádní hloubku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)