Přeskočit na hlavní obsah

"Emeriken" pancakes


Velké, syté a dobré lívance bez kynutí, zato s borůvkami a/nebo kousky kvalitní čokolády! Snídaně snů nejen pro šampiony. Původní bezbanánový, beborůvkový, bezčokoládový recept plný živočišnosti byl uveřejněn na stránkách Apetitu. Tady je jeho výsledná vegosauří konverze.

170 g hladká mouka
1 lžíčka prášek do pečiva
špetka soli
1 lžíce krupicový (hnědý) cukru
1-2 rozmačkaný banán
350 ml rostlinné mléko (v případě krize i vody, v mém rozmlsaném případě směs kalma sojové smetany - levné, ale dosti sladké, na vaření jinak nedoporučuji - a vody)
2 lžíce olej+ olej na smažení

1. V míse promíchat mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli.
2. Rozmačkaný banán prošlehat s mlékem(nebo vodou), výslednou směs promíchat s moukou na husté lívancové těsto.
3. Pokud chcete, můžete do těsta přidat borůvky, čokoládu nebo jiné dobroty.
4. Na pánvi rozehřát olej, naběračkou vlít těsto na jeden lívanec o průměru cca 15cm(jsou opravdu megalomanské), asi minutku smažit a pak otočit. Hotové lívance uchovávat v teple.
pozn.: U borůvek jsem narazila ještě na druhou verzi - nejprve vlít čisté těsto na pánev a ve chvíli, kdy je ze spodní strany zpevněné smažením, nasypat navrch borůvky nebo jiné drobné ovoce a pak obrátit

K lívancům se tradičně hodí javorový sirup, ale skvělé jsou i s marmeládou, sojovým jogurtem, ovocnou omáčkou... Já použila akramelový sirup (nechat zkaramelizovat cukr, zalít vodu - pozor, prudká reakce! - rozpustit na "karamelovou vodu", přisypat něco cukru a povařit do zhoustnutí).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)