Medvědí pesto
Úžasné sezamovo-slunečnicové pesto z česneku medvědího, které poslouží jako skvělý doplněk gnocchi, těstovin či jednohubek na rodinnou party nebo večerní posezení "u sklenky červeného".
Vegosaurus pesto připravil z listů česneku medvědího (allium ursinum) - bylinky, která se může pyšnit velice silným česnekovým aroma a kterou můžete buď zakoupit na farmářském trhu, pokud budete mít štěstí, případně si ještě chvíli počkat a vyrazit na jeho sběr do přírody - roste na vlhkých, stinných stanovištích, ale POZOR na životunebezpečnou záměnu s konvalinkou(vodítkem je právě silné aroma, které konvalinka rozhodně nemá). Pokud máte zahrádku, dá se česnek medvědí dokonce i úmyslně vysadit a pěstovat. (Zájemce o bližší informace odkazuji na google^^)
Pokud česnek medvědí nemáte k dispozici, vězte, že pesto úžasně funguje i s jinými bylinkami - ať už poněkud profláklou bazalkou, tak např. s kopřivami. Viděla jsem i předpis na zelné pesto z brokolice. Stejně tak si můžete ještě vyhrát s recepturou - přidat koření, další druhy semen nebo ořechů(např. kešu v kombinaci s lahůdkovýcm droždím vytvoří smetanově-sýrovou strukturu i chuť)....Zkrátka - hrajte si děti.
Základní předpis:
Česnek medvědí (cca jeden a půl hrstě) nebo jiné bylinky
Slunečnicová a sezamová semínka - já dala asi 2 lžíce, ale záleží na vás - pokud chcete víc semínkové, dejte více, pokud spíše zelené, méně)
Olivový olej (asi by šel použít i jiný druh rostlinného oleje - což je další příležitost pro kulinářské pokusy. Aneb - jak by to asi chutnalo např. s dýňovým?... ) - množství dle uvážení a možností, já dala cca čtvrt malého hrnku, ale opět: chcete-li více oleje, přidejte, více "zeleně", uberte.
Můžete přidat: koření, ořechy, česnek
Suroviny postupně přidáváme do mixeru nebo sekáčku a umixujeme do požadované konzistence.
POdáváme klasicky s těstovinami, příapdně opečenou bagetkou, salátem a nebo pečenou bramborou.
Komentáře
Okomentovat