Přeskočit na hlavní obsah

Hummus s pečeným česnekem a sušenými rajčaty

Chudý Vegosaurus zas jednou testoval, jak vylepšit oblíbenou cizrnovou pomazánku a zde jsou recepty na dvě vítězné kombinace:


Hummus s pečeným česnekem

cizrna, tahini, šťáva z citronu, olivový olej, sůl...vše v poměru jako u základního receptu, jen tentokrát česnek upečte v troubě a hummus tak dostane zas trošku jinou, vynikající příchuť.

A jak česnek upéct?
Vemte celou paličku česneku a odřízněte vršek, jako když krájíte jablko na Vánoce (ale ne tak moc uprostřed ;) ). Připravte si alobal, položte na něj česnek, pokapejte olivovým olejem a pak ho celý do toho alobalu zabalte a dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C na půl až tři čtvrtě hodinky. Až vám česnek trošku ochladne, vymačkejte dužinu do mixéru k ostatním ingrediencím a umixujte.




Hummus se sušenými rajčaty

Tak tohle je fakt něco pro labužníky!

400g cizrny
1 stroužek česneku
3 lžíce tahini
2 lžíce olivového oleje
1 a půl lžičky kmínu a půl lžičky sladké papriky
citronová šťáva
přibližně 7 sušených rajčat v oleji



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)