Přeskočit na hlavní obsah

Kmínová hrachovka


Klasika, která nikdy nezklame a vždy se na ní ve spíži najde. Neurazí ani tradičně založené masojedlíky a potěší každého Vegosaura, který hledý něco sytého, rychlého a levného k obědu či večeři.

Poznámka: Zvláště s kmínem a fenyklem se vyplatí nešetřit. Nejenže dodají polévce tu správnou kořeněnou chuť, ale především oba dva přispívají k "lepší stravitelnosti" těžkých luštěninových jídel, což se někdy taky může hodit ;)


Ingredience:
Předem namočený hrách (pokud na tohle zapomenete, jde to azchránit špetkou jedlé sody přidané do hrnce )
Kmín, pepř, fenykl, polévkové koření nebo směs bylinek(Já používám směs koření s bylinkami od Alnatury: sůl, petržel, bazalka, libeček, cibule, majoránka, rozmarýn, tymiánsaturejka, paprika, mrkev, česnek)
Můžete přihodit i další zeleninu - mrkev, cibuli, česnek, celer, petržel...

Do hrnce vhoďte hrách, zalete vodou, přidejte zeleninu i koření (všeho dle chuti, ale nebojte se "přitlačit") a dejte vařit, dokud hrách nebude uplně uplně uplně měkoulinký - takže ho dokážete do krémova rozmíchat i obyčejnou metlou.

Na závěr dozdobte porájeným uzeným tempehem( případně uzené tofu, případně pražené kostky celeru), posypte česnekem medvědím nebo jinou ostřejší bylinkou a můžete pokapat trochou balsamicového octa. Pokud chcete, přidejte opražené kousky chleba (co třeba domácí kváskový?) a docílit tak optimální kombinace proteinů(luštěnina+obilovina).

Dobrou chuť!

Alternativně jde podávat posypané dýňovými semínky a praženou cibulkou.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)