Klasika, která nikdy nezklame a vždy se na ní ve spíži najde. Neurazí ani tradičně založené masojedlíky a potěší každého Vegosaura, který hledý něco sytého, rychlého a levného k obědu či večeři.
Poznámka: Zvláště s kmínem a fenyklem se vyplatí nešetřit. Nejenže dodají polévce tu správnou kořeněnou chuť, ale především oba dva přispívají k "lepší stravitelnosti" těžkých luštěninových jídel, což se někdy taky může hodit ;)
Ingredience:
Předem namočený hrách (pokud na tohle zapomenete, jde to azchránit špetkou jedlé sody přidané do hrnce )
Kmín, pepř, fenykl, polévkové koření nebo směs bylinek(Já používám směs koření s bylinkami od Alnatury: sůl, petržel, bazalka, libeček, cibule, majoránka, rozmarýn, tymiánsaturejka, paprika, mrkev, česnek)
Můžete přihodit i další zeleninu - mrkev, cibuli, česnek, celer, petržel...
Do hrnce vhoďte hrách, zalete vodou, přidejte zeleninu i koření (všeho dle chuti, ale nebojte se "přitlačit") a dejte vařit, dokud hrách nebude uplně uplně uplně měkoulinký - takže ho dokážete do krémova rozmíchat i obyčejnou metlou.
Na závěr dozdobte porájeným uzeným tempehem( případně uzené tofu, případně pražené kostky celeru), posypte česnekem medvědím nebo jinou ostřejší bylinkou a můžete pokapat trochou balsamicového octa. Pokud chcete, přidejte opražené kousky chleba (co třeba domácí kváskový?) a docílit tak optimální kombinace proteinů(luštěnina+obilovina).
Dobrou chuť!
Alternativně jde podávat posypané dýňovými semínky a praženou cibulkou.
Komentáře
Okomentovat