Recept pro všechny současné i budoucí fandy asijských jídel. Spojení zeleniny, hub a křupavých kousků sojového masa, to vše přelité v neobvyklé pikantnější omáčce z arašídového másla, jejíž krémová chuť vás prostě dostane do kolen.
Ingredience:
Sojové maso - uvařit ve vodě nebo zeleninovém vývaru s trochou sojovky a kapičkou octa
škrob
Zelenina - já použila žluté fazolky, šalotku, česnek, cuketu, mrkev, ale volba je na vás. Pokud máte po ruce nějaký vyběvenější obchod s asijskými potravinami, můžete přidat i něco více exotického (např. vodní špenát, bok choy apod.)
Houby - shiitake(dražší, ale skvělá a strááášně zdravá volba! Bohužel hůře sehnatelná - zvláště za rozumnou cenu) + hlíva, dobré by mohly být i žampiony nebo jidášova ucha. A nebo taky nic.
Na omáčku:
1/4 hrnku octa (ideálně rýžový, jablečný je fajn alternativa)
1/4 hrnku sojové omáčky
4 čajové lžičky cukru (hnědý, prosím hnědý!)
4 čajové lžičky arašídové máslo
2 lžíce vody
2 lžičky kari pasta (já použila žlutou, jde ale především o česnek a chili - takže přinejhorším tam zkrátka dejte tohle )
Nejprve si připravíme omáčku: smícháme všechny ingredience a za občasného promíchání přihřejeme na mírném ohni, aby se vše spojilo v jednolitou pastu. Prozatím dáme stranou.
Podle návodu připravíme nudle k osmažení (některé se jen namáčí - rýžové většinou, jiné vaří - pšeničné. Řiďte se pokyny výrobce.)
Uvařené sojové maso zasypeme škrobem a zprudka osmažíme na rozpáleném oleji do křupava, vyklopíme z pánve a dáme stranou. Během smažení můžeme ještě zakápnout trochou sojovky.
Osmažíme zeleninu a houby (první dejte to, co se vaří nejdéle: houby - s výjimkou jidášového ucha, to až nakonec - , cibule, fazolky, mrkev, později cuketa a případně jiná měkčí zelenina). Když je všechna zelenina měkká, přihodíme nudle a maso, promícháme vše dohromady a opražíme (tak, aby nudle byly dostatečně křupavé pro náš jazýček ). Na závěr zalijeme připravenou omáčkou, promícháme a podáváme. Na závěr můžeme zasypat praženými arašídy neb čerstvými bylinkami(koriandr). Případně zkropit nemalým množstvím chili omáčky
Komentáře
Okomentovat