Přeskočit na hlavní obsah

Rybízová sněhová nostalgie



Vanilkový korpus, sladkokyselá chuť čerstvého rybízu ze zahrádky a navrchu jemná chuť sněhu... Také tak vypadala vaše léta? A už máte posbíraný ten rybíz? ;)


Na korpus:

Já využila trochu kuxusnejší předpis na vanilkový korpus dle veganotic (doporučuji ale ubrat cukru). Pokud ale nemáte k dispozicinsojový jogurt a další ingredience, plně si vystačíte s tímto základním a přesto skvělým rozpisem:

  • 200g hladke mouky
  • 3 vrchovate lžičky kypřícího prášku
  • 100g cukru (část vanilkového)
  • 125ml oleje
  • Cca 325ml vody (přilévejte pomalu dle potřeby)
 (rozpis je na menší dortovou formu)

Na sníh:
  • Voda z jedné plechovky cizrny
  • Cca 100g moučkového cukru nebo méně (doporučuji přisypávatbpostupně do požadované sladkosti)



Péct na 190C. Mezitím vyšleháme z cizrnové vody nadýchaný sníh (ze zbylé cizrny si užijte třeba nějaký z ochucených hummusů na našem webu!). Poté do sněhu postupně všleháme cukr - nelekněte se na chvíli sníh bude zase tekuttější, ale stačí vydržet a šlehat dál!

Těsně před dopečením posypat očištěným rybízem, který doporučuji před použitím nechat "odkapat" - ať vám nerozmáčí korpus :) a na něj opatrně navrstvíme sníh. Pečeme dokud sníh z vrchu nechytne krásnou zkatavou barvu.

Nechat dobře vychladnout a nesníst naráz!












Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)