Přeskočit na hlavní obsah

Cuketový koláč s citronovým a ješte citronovějším krémem

Pokud stejně jako naše rodinka díky pěstitelským schopnostem prarodičů každé léto trpíte těžkým nadbytkem cuket a již nevíte, jakou večeři z nich ještě uvařit, zapomeňte okamžitě na závitky, lečo i ratatouille a připravte formu na dort a spoustu citronů!

Kouzelně zelené, vláčné těsto, hutnější citronový krém z tofu, intenzivně citronová vegan verze lemon curd krému a roztomile křupající zrníčka máku. Představuji vám vaší novou letní lásku <3

Původní inspirace pochází z jakéhosi již archivního čísla časopisu Apetit (mimojiné ze stejného jako původní recept na naše řepné brownies). Náš konečný recept vznikl fuzi několika obdobných receptů zachycených letem světem internetem. A výsledek byl více než potěšující. Těsto je lehké a vláčné, použitý jemný krém sice surovinově náročnější, ale Vegosaurus přináší i možné (a stejně dobré, možná i lepší alternativy!) a jako tečka navrch pikantnější vegan lemon curd a křupavá zrníčka máku. Doporučují podávat alespoň přes noc vychlazené ;)

Na těsto:
Rozpis na jednu vrstvu ze dvou použitých - pokud chcete koláč prořezávat (a nikoliv péct na dvakrát), zdvojnásobte množství
  • 1 ½ hrnku hladke mouky
  • ¾ hrnku cukru (část vanilkový)
  • 1 lžička prášku na pečení
  • ½ lžičky pečící sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • ¼ hrnku oleje
  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • citronová kůra ze dvou citronu (bio nebo použijte sušenou!)
  • citronová šťáva ze dvu citronů
  • 2 lžíce nemletého máku
Ingredience smíchejte a vlijte do vymazané formy. Pečte na 180° v předehřáté troubě dokud nebude špejle čistá :o).

Na tofu krém - původní nákladnější verze:
  • cca 340g silken tofu (případně zřeďte vodou/mlékem klasické tofu)
  • cca 100g kakaového másla (seženete na internetu, v některých zdrávkách)
  • několik lžic sušeného rostlinného mléka
  • dle chuti citronovou kůru a kapku citronové šťávy
  • pokud chcete sladší: moučkový cukr/tekuté sladidlo (není nutné, mě osobně stačila sladkost sušeného mléka)
Tofu se sušeným mlékem a citronovou kůru a štávou rozmixujeme na hladkou kaši a vmixujeme rozpuštěné kakaové máslo. Necháme vytuhnout v lednici

Když nemáte kakaové máslo....
...jelikož jsem původně taktéž holka maloměstská, dovedu si představit pocity, které člověka zalijí při přečtení ingredience "kakaové máslo". Ale nezoufejte a ani nemusíte ihned utíkat k internetu a trapně obrážet všechny miniobchůdky v okolí. Dort zvládnete hravě vytvořit i bez něj:

  • Místo kakaového másla použijte kokosový olej. Hledá se přeci jen lépe. Ale přidala bych na množství a počítala s tím, že krém asi nevydrží příliš vysoké teploty. Můžete zkusit prubnout i margarín
  • Kašlete na oleje i másla. Tofu prostě rozmixujte s mandlemi nebo kešu ořechy. Dosáhnete tak i věrohodnější chuti (v původních receptech byla náplň z krémového sýra)
  • A nebo kašlete na krém uplně - hotový korpus prostě polijte citronovou polevou z moučkového cukru <3



Lemon curd:
  • čtvrt hrnku vody
  • půl hrnku cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • čtvrt hrnku citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • špetičku soli
Smíchejte vodu, škrob, cukr a špetku soli. Přiveďte k varu za stálého míchání a vařte dokud nezačne směs houstnout (obdobně jako puding). Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a kůru. Nechte vychladnout.

Na závěr:

Vezměte jednu vrstvu korpusu. Potřete polovinou jemným tofu krému a poté poctivým množstvím lemon curd. Přiložte druhou polovinu korpusu a navrstvěte na ní zbytek tofu krému. Posypte trochou makových semínek a nechte vychladit (zkuste vydržet! ale pokud to nejde...snězte i hned;) )

Dobrou vyletněnou chuť <3

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2