Jo, tak takhle chutná podzim... :)
Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;)

Budete potřebovat:
Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém.
V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové pyré s mlékem, opravdu jen malou kávou, olejem, kousky čokolády a připravenou semínkovou směsí (v tuto chvíli už by měla mít rosolovitou konzistenci).
Vmíchejte do suché směsi a podle potřeby přilijte ještě trošku mléka- těsto by nemělo být příliš tekuté, ale zas by se mělo dát v pohodě nabírat lžičkou, pomocí které pak naplňte muffinové formičky a nechte péct v troubě na 190°C po dobu 15-20 minut.
Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;)
Budete potřebovat:
- 2 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový)
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru
- 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt)
- 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže)
- 1 malé espresso
- 200ml oleje
- 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody)
- 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;)
Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém.
V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové pyré s mlékem, opravdu jen malou kávou, olejem, kousky čokolády a připravenou semínkovou směsí (v tuto chvíli už by měla mít rosolovitou konzistenci).
Vmíchejte do suché směsi a podle potřeby přilijte ještě trošku mléka- těsto by nemělo být příliš tekuté, ale zas by se mělo dát v pohodě nabírat lžičkou, pomocí které pak naplňte muffinové formičky a nechte péct v troubě na 190°C po dobu 15-20 minut.
Dobrý den, tento recept vypadá moc zajímavě, mohu se prosím jen zeptat, zda jste nezkoušela z jiné mouky než pšeničné? Musím bohužel vařit bezlepkově. Moc děkuji :)
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle...
OdpovědětVymazatDýňové perníkové muffiny zní jako dokonalý podzimní dezert! Kombinace dýně a perníkového koření je prostě sázka na jistotu – už jen při čtení článku si dokážu představit tu vůni linoucí se z trouby. Možná bych zkusil trochu zaexperimentovat a přidal do těsta špetku chilli papriček Habanero – jemná pikantnost by krásně kontrastovala s nasládlou chutí.
OdpovědětVymazatMuffiny se vám opravdu povedly, vypadají luxusně. Spojení dýně a perníkového koření mám v oblibě hlavně na podzim. Něco mi říká, že je zkusím taky upéct. Já si po pečení vždycky dávám něco svěžího, třeba airways žvýkačky. Ty extra silné jsou ideální na „reset“ chutí, zvlášť když člověk peče na vícero plechů. :D
OdpovědětVymazat