Sezona čerstvých rajčat pomalu mizí v nenávratnu, ovšem s vynálezem rajčatových protlaků a pyré není problém vychutnat si tuto hustě rajčatovou, vypodzimněnou dobrotu. Tradiční kus flákoty vyměňte za fazole, přidejte pikantní smaženou polentu a sezonní zeleninovou oblohu a nechte si dělat boule za ušima touhle tradiční českou dobrotou v novém, pikantnějším a lehčím hávu. (A navíc vhodná i pro bezlepkovou dietu!)
Na pikantní chili-česnekovou polentu:
- polentu - koupíte již i v běžném supermarketu. Podle návodu uvařte hustou směs (nezapomeňte osolit a opepřit!),vylijte na plech/do vhodně velké nádoby podle množství a nechte dobře ztuhnout. Po vytuhnutí nakrájejte na požadované tvary.
- čerstvý česnek - 1-2 stroužky
- poctivý kus chili papričky
- olej na smažení
Na rajskou omáčku:
- směs libovolné kořenové zeleniny a cibule - mrkvičky, celer, petržel, kus cibule jako omáčkový základ. Nakrájet na malé kousíčky
- fazole - buď v konzervě (klidně i s rajčatovou omáčkou, pokud je přijatelná), případně uvařte předem
- voda
- rajčatový protlak
- nové koření, bobkový list, perníkové koření, sůl, pepř
- cukr/pár kapek citronu
- kapku oleje
1. Na oleji zpěňte pokrájenou cibuli, přihoďte kořenovou zeleninu, zlehka opražte a zalijte vodou (cca 1-2cm nad zeleninu - aby měla šnci se uvařit, ale zároveň aby výsledná omáčka nebyla polévkou :) ). Přidejte koření (1-2 bobkové lístky, pár kuliček nového koření, na ovonění perníkovou směsku nebo alespoň skořici a trochu hřebíčku. Osolit, opepřit.) Vařte do změknutí
2. Uvařenou zeleninu rozmixujte s rajčatovým protlakem (a případně i trochou vody) do hladka.
3. Přidejte fazole
4. Ochutnejte - můžete ještě přidat koření, případně doosladit/dokyselit omáčku, jak máte rádi a nechte ještě chvíli společně "probublat"
5. Mezitím připravte polentu - na oleji prohřejte pokrájený česnek a chili, aby se "rozvoněly" a pustily do oleje chuť a říz. Pokud nechcete riskovat zhořknutí česneku, česnek vyndejte a postupně smažte kousky polenty do křupava.
6. Podávejte <3 Na fotce s křenovým a kyselým zelím, čočkovými klíčky a trochou sojanezy na zjemnění
Rajská omáčka mě vždy zahřeje na duši! Když jsem byla malá, máma ji často vařila a já se těšila na ten božský mix chutí. Nedávno jsem zkusila přidat pálivé papričky do polenty, a byla to naprostá pecka! Ten šmrnc, který pálivé papričky dodaly, změnil celou chuť jídla. Těším se, až vyzkouším tento recept a znovu si zavzpomínám na dětství s rodinou u stolu.
OdpovědětVymazat