Kdo by si někdy nechtěl zavzpomínat na všechny ty dobroty a špecialitky, které mu s láskou a ochotou během jeho dětsví servírovala každý den školní jídelna.... No dobrá. Možná spíš nechtěl. Ale seberte odvahu a zkuste si doma uvařit tohle pravé české veganské rizoto, na které suroviny určitě vyhrabete
kdykoliv ve spíži(třeba teď hned!), hotové bude za pár chvil a narozdíl od jídelňáckého originálu vše co v něm bude plavat, bude fakt jídlo. A navíc dobrý. Ultralevné, ultralehké, ultrachudývegosaurus!
Na nostalgický zážitek si připravte:
kdykoliv ve spíži(třeba teď hned!), hotové bude za pár chvil a narozdíl od jídelňáckého originálu vše co v něm bude plavat, bude fakt jídlo. A navíc dobrý. Ultralevné, ultralehké, ultrachudývegosaurus!
Na nostalgický zážitek si připravte:
- jednu větší cibuli
- 1-2 stroužky česneku
- kopec sladké papriky a pálivé papriky v libovolném poměru svědčícím vašim chuťovým buňkám. Pro fajnšmekry doporučuji přidat ještě špetku papriky uzené (sežente v obchodech s kořením nebo třeba Marks & Spencer)
- zeleninka: jídelňácká klasika je kukuřice, hrášek, mrkev. Ale nebojte se být kreativnější než tradiční soudružky kuchařky. Na fotce např. rizoto s brokolicí, super bude i celer, kousky čerstvé papriky nebo rajčat.
- Čočka - uvařená
- Rýže - uvařená
- něco oleje, soli, může být špetka pepře
- na posyp: postrouhané tofu naložené v oleji/vodě se solí, lahůdkové droždí (super např. pomleté společně s vlašskými ořechy a solí- vegan přírodní alternativa parmezánu!), veganské sýry
- a nutný retro doplněk: KYSELÁ OKURKA <3
Postup:
- Pokrájenou cibuli vsypeme do pánve s rozehřátým olejem, osmažíme do sklovata a zasypeme sladkou i pálivou paprikou. Lehce opražíme
- Přidáme pokrájený česnek a všechnu zeleninu(nakrájet na malé kousky). Pražíme do měkka.
- Přidáme čočku, promícháme se zeleninou a můžeme ještě chvíli podusit společně. Nakonec přidejte rýži, vše promíchejte, dochuťte solí nebo pepřem a můžete vítězoslavně podávat (a nezapomeňte na okurku!).
Komentáře
Okomentovat