Přeskočit na hlavní obsah

Plněné knedlíky se zelím

I tradiční česká kuchyně se dočkala své mírumilovnější podoby, a tak si nyní můžete s klidným svědomím pochutnat na těchto lahodných plněných knedlících, které mohou z fleku konkurovat babiččině klasice. :)

Potřebujete (na 12-13 knedíků):

  • 7 větších brambor
  • hrubou mouku
  • 1 balení uzeného tofu (cca 180g)
  • 2 střední cibule
  • 3 velké žampiony
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky chilli a pepře
  • sůl, olej


Brambory uvařte ve šlupce (přibližně 30 minut), slijte vodu a nechte vychladnout.
Mezitím si na oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli a žampiony spolu s kořením a propasírovaným česnekem. Až vám cibulka zesklovatí a žampiony změknou, sundejte směs z plotýnky a nastrouhejte do ní na jemno tofu a dochuťte solí.
Brambory oloupejte, rozmačkejte a osolte. Pomalu přisypávejte hrubou mouku, dokud nedosáhnete tužší, téměř nelepivé těstové konzistence. Knedlíky plňte připravenou směsí a hoďte do vroucí vody přibližně na 6-8 minut (dokud vám nevyplavou k povrchu).
Pokud by vás zajímal i recept na zelí, tak jednoduše kupte pytlík kysaného zelí, vymačkejte z něj vodu, pokrájejte, podlijte v hrnci vodou a nechte 30 minut podusit. Pak si na rozpáleném oleji osmahněte hladkou mouku, vmíchejte vzniklou jíšku do zelí, osolte a lehce ocukrujte a nechte dalších 20 minut povařit.
...A oběd je hotový. :)

Komentáře

  1. Vynikající! Nevege návštěva se olizovala až za ušima a přidala si! (:

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)