Přeskočit na hlavní obsah

(Nejen) Jednohubková symfonie

I ten největší asociál se jednou za čas dostane do situace, kdy je nucen oslavit narozeniny (ať už své nebo cizí) či se účastnit jiné nežádoucí společenské akce, na které je třeba oslnit hosty svým kuchařským umem využitým pro výrobu něčeho malého, mlsacího, přikusovacího nebo prostě a jednoduše jednohubkového. V případě, že je člověk navíc ještě vegan (na nevegan oslavě), stres se násobí, protože kupovanými pomazánkami na váhu to v čechách většinou vyřešit nelze a navíc společně se svým kuchařským (ne)umem vystavujete ke kritice i celou svou filosofii. Ale nezoufejte! Vegosaurus má i pro tyto příležitosti pár triků za drápkem a tak přináší další pomazánkovitě-jednohubkový článek nadupaný oslavami prověřenými recepty z dostupných surovin. <3

Cibulová marmeláda

  • trocha oleje
  • červená cibule (cca 1kg)
  • asi 2 stroužky česneku
  • cca 4 lžíce cukru (osobně dávám ěnkdy i o něco více)
  • 3-5lžic balsamica
  • asi 250ml červeného vína
  • sůl, pepř, může být i špetka chili
  • provensálské bylinky
Na oleji krátce opražit cibuli s česnekem, asi po 10 minutách přidat cukr, provensálské bylinky a ostatní koření a půlku octa, na mírném ohni nechte dusit dalších 10 minut. Přilejte víno a zbytek octa a vařte na mírném plameni dokud se nevyvaří veškerá tekutina. V lednici v čisté sklenici vydrží i delší dobu.

Podávané s uzeným tempehem.


"Vajíčková" klasika

  • tofu nebo bílé fazole
  • sojaneza
  • špetka kurkumy
  • jarní cibulka
  • černá sůl (nutné!!  sehnatelné na itnernetu nebo ve zdravých výživách)
Tofu nebo bílé fazolky rozmačkáem vidličkou, vmícháme sojanezu, oabrvíme špetkou kurkumy a přidáme na jemno pokrájenou jerní cibulku. My podávali na bagetkách se špetkou veg kaviáru z ikei, ale super je i s ředkvičkou nebo plátkem uzeného tofu/tempehu. No a co si buem povídat - k svačině do školy taky dobrý ;)

Tradiční česnekovka

  • tofu natural
  • sojaneza//sojový jogurt
  • sůl
  • česneku "co se vejde"
Tofu rozmačkáme vidličkou, vmícháme sojanezu a nebo sojový jogurt (pro lehčí verzi a lehce "tvarohově nakyslou" chuť), sůl a utřený česnek(nešetříme). podáváme na bagetce s hroznovým vínem nebo vlašským ořechem.

Hummus servírován na sto způsobů.
Ano, můžete to prostě hodit na misku a vedle položit plátky opražené tortily nebo zeleniny. Taky to jde namazat na bagetu. Ale zkoušeli jste už rolky?

Na výrobu až tupě jednoduché a na talířy vizuálně velmi efektní. Potřebujete pouze pšeničnou tortilu, dobrý hummus (ať už ten tradiční nebo například vypečený či jinak neobvykle ochucený).

Na tortilu namažte poctivou vrstvu hummusu, přidejte nějakou tu zeleň (špenát, pro luxusnější verzi olivy nebo sušená rajčata, semínka, ořechy....), zabalte krésného "šneka", zapíchejte párátka a nakrájejte na požadované kousky. Voalá, dobrou chuť.

"Sýrový dip" bez kusu sejra
Původní recept ze stránky minimalistbaker. Skvělý jemný, krémový dip k nachos. Pro neanglickyhovořící přikládám překlad postupu.



  • 7-9 koleček lilku (tady cca polovinu středního lilku)
  • olivový olej
  • 1,5-2 hrnky rostlinného mléka (v původním receptu mandlové)
  • 2-3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 stroužek česneku, utřený na jemno
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička chili
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu (nebo o malinko více, pokud chcete omáčku ještě hustější)
  • 1/4 hrnku rajčatové salsy (lze i vynechat)
  • pokud máte - špetku uzené papriky na ozdobu

Lilek opečte v troubě nebo na pánvi s kapkou oleje. V původním repcetu po opečení odstraňují kůrku, ale není potřeba ;)
Do mixeru dejte veškeré ingredience kromě salsy a umixujte v hladkou pastu, ochutnejte a případně dolaďte dle osobních preferencí /dosolit, víc lahůdkového droždí, přiostřit chili...)
Přelijte do hrnce a vařte na středním plameni cca 5 minut, dokdu omáčka nezačně bublat a nezhoustne.
Nakonec můžete přidat salsu (není nutné, fakt), nechte vychladnout a podávejte.



Anglické rohlíčky
  • uzené tofu tebo tempeh
  • cibule
  • olej
  • sůl, pepř
  • listové těsto (nebo jednoduché "plackové" - mouka, voda, sůl, kapka oleje)
  • kmín
Na oleji do sklovata opečeme cibuli s na malinké, tenké kostičky pokrájeným "uzeným". Dle chuti osolíme a opepříme.

Těsto vyválíme a nakrájíme na trojůhelníčky, na každý z nich dáme přiměřené množství směsi a zabalíme do tvaru rohlíčků (nebo taštiček, šátečků...). Z vrchu lehce potřeme olejem a posypeme kmínem. Pečeme do zlatova.




Plus par odkazů, ať je to pěkně pohromadě
Protože pár receptů na pomazánky už jsme tu měli a krásně se sem hodí, přidáváme nakonec malou rekapitulaci - pod štítkem pomazánky naleznete tipy na všelijaké dobroty od vypečeného hummusu, přes jemný hráškový dip až po sladkou domácí nutelu <3

Komentáře

  1. Diky, fakt ! Ta vajickova napoprve a povedla se. A vubec ty stranky jsou bozi. Petr.Pie

    OdpovědětVymazat
  2. Tak houby a různé další pochutiny z naší přírody jsou blahodárné, ale to je docela dost známý fakt a myslím si, že už docela dost dlouho :) Třeba já jsem nedávno narazila na věc jménem cbd a nemohu si to vynachválit... Největší parádou snad na tom všem je to, že je to naprosto přírodní a tak se tedy není čeho obávat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2