Přeskočit na hlavní obsah

Krémová brokolicová polévka

Dochází Vám nápady na každodenní jednoduchá lehká jídla? Ukuchtěte si třeba tuto jemnou polévku, kvůli které rozhodně nebudete muset utíkat s dlouhým seznamem do zdravé výživy- bohatě si vystačíte s nejbližšími potravinami a za pár minut je oběd na stole. ;)

Obstarejte si:

  • 1 brokolice
  • 3 středně velké brambory
  • 1 menší cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • zeleninový bujón
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • sůl, pepř, olej
  • (rostlinná smetana)


Na rozehřátém oleji si v hlubším kastrolu osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku a propasírovaný česnek, přidejte na kostičky pokrájené brambory, zalijte vodou (cca 750 ml) a přiveďte k varu. Do vroucí vody pak hoďte kostičku bujónu a nechte brambory povařit do změknutí.
Nakonec přidejte růžičky brokolice (bez košťálu), tymián a nechte ještě tak 5 minut vařit, aby vám brokolice změkla, ale pořád si uchovala svou chuť.
Obsah hrnce pak rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém, dochuťte kořením a pro zjemnění můžete ještě přidat trošku rostlinné smetany.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)