Nutela- láska (asi nejen) mého dětství.. podlehněte pokušení a přistihněte se, jak zase potajmu lovíte lžičkou ve sklenici. ;) ale jak jen má člověk odolat této pochoutce, když ví, že je připravená ze samých dobrých, zdravých, čistě rostlinných surovin? :)
Na 1 malou sklenku nutely potřebujete:
- 200g balení lískových ořechů
- 1/2 hrnku práškového cukr (+ dosypat množství 1 vanilkovým cukrem)
- 1/6 hrnku kakaa holandského typu
- 1 větší lžíce kokosového oleje
- špetka soli
Předehřejte si troubu na 190°C a opražte na plechu vystlaném pečícím papírem lískové ořechy, dokud nebudou tmavě hnědé (přibližně 12-15 minut). Občas je v průběhu pečení pozobracejte ať jsou hezky rovnoměrně opražené a přitom hlídejte, ať se Vám nespálí.
Po vyndání z trouby je ještě teplé zbavte šlupky: buďto je můžete nasypat do uzavíratelného teglíku a pořádně s ním tak půl minuty třepat nebo je rozemnout v utěrce (mě nakonec pomohla kombinace obojího).
Očištěné ořechy pak nasypte do mixéru a rozmixujte na jemnou pastu.
Přidejte zbývající ingredience a znovu důkladně rozmixujte... voilá, zdravá a neuvěřitelně chutná domácí verze nutely je na světě! :)
Nevím, jestli mi v tom křupou ořechy nebo cukr (asi to nemě být hnědý cukr, že?), každopádně do nutely to má bohužel daleko :( Možná jen nemám dost výkonný mixér, z ořechů jsem neměla pastu, ale jemnou drť. A napadlo mě, že to příště zkusím osladit melasou.
OdpovědětVymazatPokračování: zopakovala jsem si čtení, vrátila jsem se k receptu a ejhle - práškový cukr! Ten nemám, ale druhý pokus s melasou je moc lepší. Ještě mě napadlo přidat sušené (rostl.) mléko..?
OdpovědětVymazatJsme rády, že se nakonec povedlo. Mixer v tomhle případě udělá svoje, slabší mixery mohou mít s ořechy problém. Tekuté sladidlo je elegantní řešení ;) Jinak se sušeným rosltinným mlékem by nutela měla mít ještě jemnější chuť a za vyzkoušení to určitě stojí! :)
VymazatBabička dělá výbornou švestkovou Nutellu. To je pak slast, když se to dá třeba na zmrzlinu nebo tak něco. :) A k tomu výborná káva a je úplně jasný dezert na víkend, když přijede návštěva. Navíc to máte za chvíli. A když u vás je pražírna zrnkové kávy Pelhřimov jako u nás, tak máte jistotu, že k vám ta návštěva přijede za měsíc zase. (Bohužel někdy teda :D)
OdpovědětVymazat