Přeskočit na hlavní obsah

Špagety s lupením

Superlevné a přitom až překvapivě dobré špagety se zelení, hnědou čočkou a karamelizovanou cibulkou. Óda na stručnost a jednoduchost, která se snad uvelebí nejen ve studentských jídelníčcích.


Ingredience:

  • špagety - pro zdravomilce celozrnné
  • hnědá čočka - uvařená, můžete použít např. nadbytky z předešlého dne
  • jedna velká cibule
  • zelené lupení: Vegosaurus šáhl po špenátu, vynikající je i např. kapusta kadeřávek
  • trocha oleje
  • sůl, pepř
  • může být: malý stroužek česneku


Jak na to:
  1. Na větší pánvi rozehřejte olej (doporučuji nešetřit :o) ), vhoďte pokrájenou cibuli, opepřete a osolte a na mírném plameni pomalu nechte zkaramelizovat (při pomalém pražení cibulka chytne hnědavě-zlatou barvu, ale zůstane měkká a křupavá, nikoliv spálená). Během smažení občas promíchejte. - Zabere cca 20 minut.
  2. Zatímco se smaží cibulka, dejte vařit v hrnci vodu, ve které se bude vařit lupení a těstoviny. Odstraňte z lupení nejedlé části (zejména důležité při použití kadeřávku - ultratvrdé střední části
    moc dobré nejsou :o) ) a dejte vařit na chvíli povařit do vody (kadeřávek 5-8 minut, špenát o něco méně). Vyndejte. Vodu nechte bublat.
  3. Lupení lechte okapat a poté přidejte společně s čočkou (a případně česnekem) na pánev k cibuli a chvíli opražte.
  4. Těstoviny dejte vařit do vody od lupení. Až se těstoviny uvaří, dejte stranou hrnek vody z hrnce a poté těstoviny slijte.
  5. Těstoviny přidejte na pánev k čočce s lupením, přilijte asi 1/3 hrnku vody z těstovin a na vysokou teplotu pražte asi minutu. Na závěr můžete přidat ještě trochu soli, pepře a kapku (olivového) oleje.

Dobrou chuť <3



Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)