Přeskočit na hlavní obsah

Domácí nutela

Nutela- láska (asi nejen) mého dětství.. podlehněte pokušení a přistihněte se, jak zase potajmu lovíte lžičkou ve sklenici. ;) ale jak jen má člověk odolat této pochoutce, když ví, že je připravená ze samých dobrých, zdravých, čistě rostlinných surovin? :)

Na 1 malou sklenku nutely potřebujete:
  • 200g balení lískových ořechů
  • 1/2 hrnku práškového cukr (+ dosypat množství 1 vanilkovým cukrem)
  • 1/6 hrnku kakaa holandského typu
  • 1 větší lžíce kokosového oleje
  • špetka soli
Předehřejte si troubu na 190°C a opražte na plechu vystlaném pečícím papírem lískové ořechy, dokud nebudou tmavě hnědé (přibližně 12-15 minut). Občas je v průběhu pečení pozobracejte ať jsou hezky rovnoměrně opražené a přitom hlídejte, ať se Vám nespálí.
Po vyndání z trouby je ještě teplé zbavte šlupky: buďto je můžete nasypat do uzavíratelného teglíku a pořádně s ním tak půl minuty třepat nebo je rozemnout v utěrce (mě nakonec pomohla kombinace obojího).
Očištěné ořechy pak nasypte do mixéru a rozmixujte na jemnou pastu.
Přidejte zbývající ingredience a znovu důkladně rozmixujte... voilá, zdravá a neuvěřitelně chutná domácí verze nutely je na světě! :)

Komentáře

  1. Nevím, jestli mi v tom křupou ořechy nebo cukr (asi to nemě být hnědý cukr, že?), každopádně do nutely to má bohužel daleko :( Možná jen nemám dost výkonný mixér, z ořechů jsem neměla pastu, ale jemnou drť. A napadlo mě, že to příště zkusím osladit melasou.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokračování: zopakovala jsem si čtení, vrátila jsem se k receptu a ejhle - práškový cukr! Ten nemám, ale druhý pokus s melasou je moc lepší. Ještě mě napadlo přidat sušené (rostl.) mléko..?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme rády, že se nakonec povedlo. Mixer v tomhle případě udělá svoje, slabší mixery mohou mít s ořechy problém. Tekuté sladidlo je elegantní řešení ;) Jinak se sušeným rosltinným mlékem by nutela měla mít ještě jemnější chuť a za vyzkoušení to určitě stojí! :)

      Vymazat
  3. Babička dělá výbornou švestkovou Nutellu. To je pak slast, když se to dá třeba na zmrzlinu nebo tak něco. :) A k tomu výborná káva a je úplně jasný dezert na víkend, když přijede návštěva. Navíc to máte za chvíli. A když u vás je pražírna zrnkové kávy Pelhřimov jako u nás, tak máte jistotu, že k vám ta návštěva přijede za měsíc zase. (Bohužel někdy teda :D)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2