Přeskočit na hlavní obsah

Příspěvky

vafle

Jednoduchý návod na základní přípravu vaflí. Potřebujete: 1,5 hrnku mouky 2 hrnky rostlinného mléka (když nemáte zrovna žádné po ruce, stačí na půl hodinky namočit ovesné vločky, rozmixovat a přecedit ;) 1 lžíce oleje vanilkový cukr + 2 lžíce krystalu 1 lžička kypřícího prášku špetka soli Jako první důkladně promíchejte mouku s kypřícím práškem, cukrem a solí, přidejte olej a pak postupně přilívejte mléko než dosáhnete požadované konzistence (trošku hustší než těsto na palačinky). Nechte těsto chvilku odležet, aby vám začal pracovat kypřící prášek a vafle se vám neslily. Rozehřátý vaflovač zlehka potřete olejem a hotové vafle zdobte dle chuti a fantazie rozehřátou čokoládou, javorovým sirupem, ovocem...

Šťavnatý tempeh gyros & superautentické tofu tzatziky

S prvními slunečními paprsky začíná přicházet čas na vyletněné chutě. Zpříjemněme si první jarní posezení v parku, na zahradě či na balkoně závanem řecké kuchyně - šťavnatý tempeh GYROS s nezapomenutelnými TOFU TZATZIKY a hromádkou pečených bylinkových brambor vás rázem zanese do víru středomořské atmosféry.

Chole v tortile

Chole je jedním z tradičních indických pokrmů- jedná se o směs cizrny, osmažené cibulky a koření v rajčatové omáčce...sbíhají se vám sliny? No tak zkuste ještě chvilku vydržet a napěchovat tuto lákavě vonící dobrotu do pšeničné tortily- uvidíte, že si budou spolu náramně rozumět a vy si tak skvěle pochutnáte! ;) Budete potřebovat: 2 hrnky cizrny 5 větších rajčat bez šlupky 2 menší cibule 3 stroužky česneku 2 lžičky: kurkumy, mletého koriandru, skořice, garam masaly, sůl 1 lžička sladké/pálivé papriky pšeničné tortily Uvařte cizrnu dle návodu a mezitím si nakrájejte nadrobno cibuli, orestujte na oleji, přidejte česnek a všechno koření kromě garam masaly a za stálého míchání ještě chvilku (cca 5 minut) smažte.  Pak přidejte cizrnu, nadrobno pokrájená rajčata, garam masalu, sůl, zalijte vodou a nechte pod pokličkou vařit 20-30 minut, dokud se vám nevytvoří hustá omáčka (pokud budete směs plnit do tortil, pokuste se vytvořit omáčku co nejhustější, aby vám pak necht...

Těstoviny s cizrnovo-cuketovou směsí

Italsky laděná rychlovka, která se osvědčila, jako výborný oběd ve všedních dnech- ideální s sebou do práce nebo do školy. ;) Obstarejte si: 1 větší cuketa 2 rajčata 1 lžička rajčatového protlaku 2 hrnky uvařená cizrna/konzerva 1/2 velké cibule 3 stroužky česneku oregano, sůl, olej Rozehřejte si v hlubším kastrolu olej, osmahněte na něm cibuli dozlatova, přidejte rozmačkaný česnek a restujte ještě další 1-2 minuty, pak přidejte na kostičky pokrájená rajčata a cuketu, cizrnu, rajčatový protlak, zalijte vodou, osolte, přikryjte napůl pokličkou a nechte na mírném ohni vařit dokud vám cuketa nezměkne a omáčka nezhoustne (cca 15 minut). Podávejte s těstovinami nebo s rýží.

Bramborovo- hrachové curry

Dvě obyčejné suroviny, ze kterých se však díky přidanému koření může snadno stát výborný oběd či večeře. ;) Potřebujete (pro 2): 200g žlutého loupaného hrachu 4 středně velké brambory, oloupané a pokrájené na kostičky 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno 3 stroužky česneku malý kousek zázvoru 1 velké rajče, nakrájené na malé kousky koření: 1 lžička chilli 2 lžičky kari půl lžičky skořice lžíce celého kmínu půl lžičky koriandru 1/4 lžičky hořčičného semínka 2 lžičky koření garam masala 1 lžička kurkumy Hrách properte pod tekoucí vodou a nechte odkapat a zatím si v hluboké pánvi/hrnci rozehřejte olej, osmahněte na něm zlehka cibulku (dokud nezesklovatí), přidejte na drobno nasekaný česnek a zázvor a po chvilce (cca 2 minuty) přidejte všechno koření a osolte. Za stálého míchání chviličku povařte, pak nasypte hrách, pokrájené brambory a rajče, zalijte vodou, či zeleninovým vývarem, pořádně promíchejte a nechte vařit pod pokličkou dokud vám hrách a brambory nezměknout, přibližně 35-...

Nejjednodušší indická čočka

Když Chudý Vegosaurus hladově kouká do prázdné ledničky, je čas na nějakou levnou rychlovku...třeba tuhle výbornou čočku.  Potřebujeme (pro 2 osoby): 250g hnědé čočky 1 větší cibule 4-5 stroužků česneku kari koření, trošku chilli a skořice sůl na dochucení Čočku si uvařte podle návodu, v případě potřeby slijte vodu a okořeňte. Mezitím si na pánvičce osmahněte cibulku s česnekem a zamíchejte je do hotové čočky a můžete nechat ještě chvilku spolu povařit, dokud nedosáhnete žádané konzistence směsi... Tak snadné a přitom tak dobré 

Čočková kari polévka

Lahodná polévka, která zaručeně prohřeje a provoní všechny sychravé dni. :) Ingredience (pro 4 osoby): 250g sušené červené čočky 4 velké brambory 4 střední mrkve 3 rajčata 1 cibule 200g zeleného hrášku 500ml zeleninového vývaru chilli, kari, sůl na dochucení Cibuli nakrájejte na drobno a brambory, mrkev a rajčata na kostičky. Osmahněte zlehka cibuli na oleji, pak přidejte brambory a mrkev a za stálého míchání vařte cca 3 minuty. Přidejte koření a nechte ještě minutku restovat. Pak přisypte rajčata a čočku, zalijte vývarem a nechte vařit po dobu 30 minut. Pokud se vám bude zdát, že je v hrnci málo vody, klidně ještě přilijte. Nakonec přidejte hrášek a vařte zlehka dalších 10 minut, dokud nebude čočka hotová.