Přeskočit na hlavní obsah

Bramborovo- hrachové curry

Dvě obyčejné suroviny, ze kterých se však díky přidanému koření může snadno stát výborný oběd či večeře. ;)

Potřebujete (pro 2):
200g žlutého loupaného hrachu
4 středně velké brambory, oloupané a pokrájené na kostičky
1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
3 stroužky česneku
malý kousek zázvoru
1 velké rajče, nakrájené na malé kousky

koření:
1 lžička chilli
2 lžičky kari
půl lžičky skořice
lžíce celého kmínu
půl lžičky koriandru
1/4 lžičky hořčičného semínka
2 lžičky koření garam masala
1 lžička kurkumy

Hrách properte pod tekoucí vodou a nechte odkapat a zatím si v hluboké pánvi/hrnci rozehřejte olej, osmahněte na něm zlehka cibulku (dokud nezesklovatí), přidejte na drobno nasekaný česnek a zázvor a po chvilce (cca 2 minuty) přidejte všechno koření a osolte.
Za stálého míchání chviličku povařte, pak nasypte hrách, pokrájené brambory a rajče, zalijte vodou, či zeleninovým vývarem, pořádně promíchejte a nechte vařit pod pokličkou dokud vám hrách a brambory nezměknout, přibližně 35-40 minut.

Podávejte s rýží či libanonským chlebem a nebo si to můžete dát jen tak samotné.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)