Přeskočit na hlavní obsah

Červená čočka po indicku

Už tu máme na Vegosaurovi indickou: cizrnu, fazole, hnědou čočku, žlutý hrách... tak to jednou muselo nezbytně dojít i na červenou čočku. A je to tady - další variace na známé téma aneb "daal" tentokrát tedy z červené čočky, nechte si chutnat. :)

Obstarejte si:

  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 2-3 stroužky česneku
  • půlka pórku (množství odpovídající cca 1 velký cibuli)
  • 1 rajče
  • 1/4 lžičky celého kmínu, kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička kari
  • 1/2 chilli papričky
  • olej, sůl


Rozehřejte si hlubší pánev, na které opražte semínka kmínu (2-3 min/ než vám lehce zhnědnou), přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, které orestujte, teď už na oleji, dozlatova.
Přidejte koření (kurkumu, koriandr, kari a chilli) a důkladně promíchejte. Jako další přijde do směsi nadrobno pokrájené rajče, které vařte 2-3 minuty do změknutí a nakonec přisypte čočku, podlijte vodou, osolte a vařte pod pokličkou 15-20 minut, dokud nebude čočka měkká a výsledná směs nenabude požadované husté konzistence. ;) Podávejte nejlépe s rýží.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)