Přeskočit na hlavní obsah

Šťavnatý tempeh gyros & superautentické tofu tzatziky




S prvními slunečními paprsky začíná přicházet čas na vyletněné chutě. Zpříjemněme si první jarní posezení v parku, na zahradě či na balkoně závanem řecké kuchyně - šťavnatý tempeh GYROS s nezapomenutelnými TOFU TZATZIKY a hromádkou pečených bylinkových brambor vás rázem zanese do víru středomořské atmosféry.





Základ::
  • tempeh natural
  • okurka
  • pitta chleba nebo tortily - ať už domácí nebo koupené. Pro zoufalce platí, že i houska nebo jiné pečivo splní svůj účel...
  • zelenina na oblohu: salátek, cibule či jarní cibulka, rajčátka, papriky....



Marináda na tempeh natural
  • čerstvé stroužky česneku
  • oregano
  • černý pepř
  • sušený česnek a cibule (pokud máte) 
  • tymián
  • trochu octa a/nebo citronové šťávy
  • sojová omáčka
  • pro "zauzenou" chuť: uzená paprika/ čaj lapsang(více o něm třeba zde - k sehnání i v běžných prodejnách čaje) / tekutý kouř/přidejte i trochu uzeného tempehu (nemusí být)
Tempeh NATURAL pokrájejte na plátky, smíchejte ingredience na marinádu v poměru, jaký vám vyhovuje (zejména co se týče množství česneku :o) ). Místo jednotlivých bylinek je samozřejmě možné použít i zakoupenou gyros směsku. Tempeh promíchejte s marinádou a dejte na několik hodin (nebo lépe - přes noc) uležet do lednice.

Druhý den dejte tempeh i s marnádou do hrnce s trochou vody (hladina cca půl centimetr nad tempehem - ale víc nebo míň tolik nevadí) a s pár kapkami sojovky. Vařte cca 10-15 minut nebo dokud se voda nevyvaří. Pak rozpalte pánec s kapkou oleje a opékejte plátky tempehu až do libovolné míry křupavosti :o).



Tzaztiki zálivka
  • tofu natural (nejlépe silken, případně více oleje/vody - viz dále)
  • čerstvý česnek
  • sůl
  • trocha plnotučné hořčice
  • citronová šťáva nebo ocet (případně obojí)
  • bylinky a koření na tzatziki: pepř, KOPR, může být máta (verze pro lemry: kupte si hotovou směsku...)
  • voda/olej
Tofu, česnek, koření, asi lžičku hořčice(na 300g tofu), trochu citronvé šťávy nebo ocet dáme do mixeru, přidáme trochu oleje a mixujeme do hladka. Podle potřeby přídáme buď vodu nebo olej(záleží, jak moc tučnou zálivku chceme). Zálivsku smícháme s nastrouhanou okurkou, dáme vychladit do lednice.


Pečené řecké brambory 
  • Pokrájené brambory (tvary libovolné, pro urychlení možno před pečením krátce povařit)
  • marináda: trocha sojovky, kopr, česnek(sušený nebo čerstvý), může být chili případně další bylinky - oregano, tymián, trochua rozmarýnu, olej
  • citronová šťáva

Pokrájené brambory smícháme s marinádou a rozprostřeme na plech. Pečeme do zlatova, po upečení smícháme s trochou citronové šťávy. Podáváme jako přílohu ke gyrosu.




Dobrou řeckou chuť <3 <3 <3










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2