Chutná večeře či svačinka na cesty na sto způsobů- záleží jen na vaší fantazii, čím si placky naplníte. ;) Naše oblíbená náplň je pikantní směs brambor s hráškem, která je mimochodem moc dobrá i jen tak samotná... :)
Na deset plněných kapes budete potřebovat:
Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky soli
6 lžic oleje (já použila olivový)
8-10 lžic vody
Náplň:
5 středních brambor
1 středně velká cibule (nakrájená nadrobno)
200g zeleného hrášku (konzerva)
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžička koriandru, celého kmínu, koření garam masala a chilli
sůl a olej na smažení
Ve větší míse smíchejte mouku a sůl, přidejte olej a míchejte, dokud se vám nezačne tvořit taková "drobenka". Pak pomalu přilívejte vodu a hněťte vzniklé těsto po dobu min 10 minut. Nakonec ho potřete olejem, přikryjte utěrkou a nechte půl hodinky odpočinout.
Mezitím si můžete připravit náplň:
Uvařte brambory ve šlupce, sceďte, po vychladnutí oloupejte a pokrájejte na kostičky.
V hluboké pánvi si rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku dozlatova. Přidejte hrášek, zázvor, brambory, koření a sůl a za stálého míchání nechte vařit další 3-4 minuty.
Když máte směs hotovou a těsto odležené, tak ho ještě jednou prohněťte a rozdělte na přibližně 10 malých koulí. Ty rozválejte na tenké placičky. Na jednu půlku naložte připravenou směs (přibližně 2 a půl lžíce- aby se vám pak kapsa neprotrhla), placičku opatrně přeložte a slepte okraje dohromady (můžete si přitom pomoct troškou vody).
V hluboké pánvi si rozehřejte dostatek oleje a smažte samosy z obou stran, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Nakonec pomocí ubrousků odsajte přebytečný tuk.
Na deset plněných kapes budete potřebovat:
Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky soli
6 lžic oleje (já použila olivový)
8-10 lžic vody
Náplň:
5 středních brambor
1 středně velká cibule (nakrájená nadrobno)
200g zeleného hrášku (konzerva)
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžička koriandru, celého kmínu, koření garam masala a chilli
sůl a olej na smažení
Ve větší míse smíchejte mouku a sůl, přidejte olej a míchejte, dokud se vám nezačne tvořit taková "drobenka". Pak pomalu přilívejte vodu a hněťte vzniklé těsto po dobu min 10 minut. Nakonec ho potřete olejem, přikryjte utěrkou a nechte půl hodinky odpočinout.
Mezitím si můžete připravit náplň:
Uvařte brambory ve šlupce, sceďte, po vychladnutí oloupejte a pokrájejte na kostičky.
V hluboké pánvi si rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku dozlatova. Přidejte hrášek, zázvor, brambory, koření a sůl a za stálého míchání nechte vařit další 3-4 minuty.
Když máte směs hotovou a těsto odležené, tak ho ještě jednou prohněťte a rozdělte na přibližně 10 malých koulí. Ty rozválejte na tenké placičky. Na jednu půlku naložte připravenou směs (přibližně 2 a půl lžíce- aby se vám pak kapsa neprotrhla), placičku opatrně přeložte a slepte okraje dohromady (můžete si přitom pomoct troškou vody).
V hluboké pánvi si rozehřejte dostatek oleje a smažte samosy z obou stran, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Nakonec pomocí ubrousků odsajte přebytečný tuk.
Jde to i upéct místo smažení?
OdpovědětVymazatAnnie
určitě by s tím neměl být problém, chystám se je taky zkusit upéct a uvidíme, kdyžtak sem pak dodám instrukce pro pečenou verzi :)
OdpovědětVymazatTak pečící verze ozkoušena- samosy jsou sice trošku sušší než tradiční smažená verze, ale jinak chuťově stále velmi dobré :) pekla jsem je na 180°C do té doby, než začaly chytat lehce nazlátlou barvu a ještě jsem je před vložením do trouby lehce potřela olejem ;)
OdpovědětVymazatMusí byt hrášek z konzervy ?
OdpovědětVymazatSimča