Dort zejména pro všechny ex-milovníky snickersek. Andělsky vanilkový a hříšně kávovo-kakaový korpus v kombinaci s arašídovým krémem, obalené v poctivé vrstvě čokoládového ganache vás prostě musí dostat nejmíň do třináctého nebe. A navíc bez špetičky margarínu!
Andělský korpus:
Andělský korpus:
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 1 lžička octa
- 1 a 1/3 hrnku mouky
- 3/4 hrnku cukru + vanilkový cukr
- 1/3 hrnku oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- dobrovolně: mandlové aroma/extrakt
- Předehřejte si truobu na 170°a vymažte dortovou formu.
- V menší misce smíchejte mléko a ocet a nechte srazit.
- V míse smíchejte sypké ingredience (mouka, sůl, prášek do pečiva, jedlá soda)
- Do mléka s octem přidejte olej a cukr
- Tekutou a sypkou směs smíchejte a nalijte do dortové formy a upečte (asi 20-30 minut).
- Po vychladnutí (!!) korpus rozřízněte na dvě části.
Ďábelský korpus:
Postup i ingredience téměř totožné, jen místo 1/3 mouky dejte kakao a přidejte vrchovatu lžičku rozpustného kafe (případně kávový extrakt nebo část mléka nahraďte uvařenou silnu kávou).
Arašídový krém
Zde je poměr ingrediencí hodně svobodomyslný a záleží na vašich chutích/preferencích/finančních možnostech. Relativně libovolně můžete dát více/méně kešu, nebo přidat arašídové máslo.
Vegosaurus na malou (asi poloviční formu) dortu dal cca:
- 1 hrnek předem namočených kešu ořechů
- cca 250g tofu natural z asijského obchodu (podobá se spíše hodně tuhému silken tofu, ale bude fungovat i s klasickým běžně sehnatelným)
- asi třičtvrtě hrnku arašídového másla
- cukr (nebo jiné sladidlo), vanilkový cukr, trocha citronové štávy
- volitelně: rostlinná šlehačka nebo v lednici ztuhlé kokosové mléko
Kešu ořechy slijte a dejte do mixeru. Postupně přidávejte tofu až vznikne hladká tvarohu podobná hmota. Oslaďte dle chuti, můžete přidat i kapku citronové šťávy a na závěr vmixujte arašídové máslo, až vznikne hutný krém.
Poznámka ke šlehačce: v původním neveganském receptu, ze kterého Vegosaurus vychází, se sýrový krém nakonec všlehal do yvšlehané šlehačky. Původně jsem plánovla totéž s veganskou šlehačkou (respektive 24hodin chlazeným kokosovým mlékem), ovšem nakonec nastal "víkend blbec" a já byla ráda, že jsem vše stihla alespoň takto. Dort je chuťově výborný i bez šlehačky, s ní by však krém byl pravděopdobně lehčí a nadýchanější, takže se to myslím vyplatí vyzkoušet. Rostlinná šlehačka je k sehnání ve zdravých výživách (cca 70kaček) a nebo můžete v supermarketu koupit plechovku kokosového mléka, nechat jí alespoň den chaldit v lednici, pak malým otvůrkem slít čirou kokosovu vodu (okdu teče bílá, není dost chlazené!!) a mléko vyšlehat jako šlehačku (pro jistotu můžete pouřít ztužovač šlehačky, jen pozor, ať je složením vegan). Nefunguje to se všemi zakoupitelnými mléky - 100% OK by mělo být např. Albert quality, Tesco myslím také a i další.
Čokoládové ganache
Ganache - neuvěřitelně úžasná záležitost, už proto, že příprava je trapně jednoduchá a přitom ho lez použít jak na krémové ozdobení dortu, tak jako krém samotný. Ideální je vyrobit ganache z rostlinné smetany nebo kokosového mléka, ale trapným studentským tajemstvím je fakt, že recept funguje i s rostlinným mlékem. Tak jako tak si uritě dejte záležet na výběru kvalitní čokolády - protože ta výrazně ovlivní chuť ganache a nechceme si přece zkazit cleý dort ;) Pro zájemce o info více o ganache (v nevegan verzi, ale přesto užitečné) zde: http://kousekdortu.cz/ganache/
Poměr na polevu: Na necelé kilo (asi 950g) čokolády cca 1 a 1/2 hrnku smetany/mléka. Na potažení dortu bude stačit i o něco méně, ale záleží na velikosti a na tom, jak moc silnou vrstvu čokolády na vrchu chcete. (950g je psáno na klasicky velký dort). Postup jednoduchý: V rozehřáté smetaně(mléce) necháme rozpustit čokoládu až vznikne hladká homogenní hmota. Tu necháme vystydnout (a tudíž ztuhnout) na požadovanou konzistenci - nesmí být uplně řídká, aby z dortu nestekla, ale zas nemsí ztuhnout uplně, aby šla ještě hladce roztírat po povrchu.
Závěrečná dodělávka
Nejprve navrstvíme korpus a krém v následujícím pořadí (od spodu):
- První půlka ďábelského korpusu
- 1/3 arašídového krému
- Půlka andělského korpusu
- 1/3 arašídového krému
- Druhý ďábelský korpus
- Poslední 1/3 arašídového krému
- Andělský korpus
Dort dáme na chvíli vytuhnout do lednice, mezitím připravíme ganache.
Když má ganache správnou konzistenci, tak ho stěrkou navrstvíme na dort tak, aby uplně pokrýval jeho horní i boční strany. Pokud jsme hračičky, můžeme si vyhrát se zdobením struktury ať už tahy stěrkou nebo různými zdrobícími udělátky :o)
Dort dáme vychladit, podáváme! <3
Komentáře
Okomentovat