Přeskočit na hlavní obsah

Heaven and hell cake

Dort zejména pro všechny ex-milovníky snickersek. Andělsky vanilkový  a hříšně kávovo-kakaový korpus v kombinaci s arašídovým krémem, obalené v poctivé vrstvě čokoládového ganache vás prostě musí dostat nejmíň do třináctého nebe. A navíc bez špetičky margarínu!

Andělský korpus:

  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1 lžička octa
  • 1 a 1/3 hrnku mouky
  • 3/4 hrnku cukru + vanilkový cukr
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • dobrovolně: mandlové aroma/extrakt

  1. Předehřejte si truobu na 170°a vymažte dortovou formu.
  2. V menší misce smíchejte mléko a ocet a nechte srazit.
  3. V míse smíchejte sypké ingredience (mouka, sůl, prášek do pečiva, jedlá soda)
  4. Do mléka s octem přidejte olej a cukr
  5. Tekutou a sypkou směs smíchejte a nalijte do dortové formy a upečte (asi 20-30 minut).
  6. Po vychladnutí (!!) korpus rozřízněte na dvě části.
Ďábelský korpus:

Postup i ingredience téměř totožné, jen místo 1/3 mouky dejte kakao a přidejte vrchovatu lžičku rozpustného kafe (případně kávový extrakt nebo část mléka nahraďte uvařenou silnu kávou).

Arašídový krém
Zde je poměr ingrediencí hodně svobodomyslný a záleží na vašich chutích/preferencích/finančních možnostech. Relativně libovolně můžete dát více/méně kešu, nebo přidat arašídové máslo.

Vegosaurus na malou (asi poloviční formu) dortu dal cca:
  • 1 hrnek předem namočených kešu ořechů
  • cca 250g tofu natural z asijského obchodu (podobá se spíše hodně tuhému silken tofu, ale bude fungovat i s klasickým běžně sehnatelným)
  • asi třičtvrtě hrnku arašídového másla
  • cukr (nebo jiné sladidlo), vanilkový cukr, trocha citronové štávy
  • volitelně: rostlinná šlehačka nebo v lednici ztuhlé kokosové mléko
Kešu ořechy slijte a dejte do mixeru. Postupně přidávejte tofu až vznikne hladká tvarohu podobná hmota. Oslaďte dle chuti, můžete přidat i kapku citronové šťávy a na závěr vmixujte arašídové máslo, až vznikne hutný krém.

Poznámka ke šlehačce: v původním neveganském receptu, ze kterého Vegosaurus vychází, se sýrový krém nakonec všlehal do yvšlehané šlehačky. Původně jsem plánovla totéž s veganskou šlehačkou (respektive 24hodin chlazeným kokosovým mlékem), ovšem nakonec nastal "víkend blbec" a já byla ráda, že jsem vše stihla alespoň takto. Dort je chuťově výborný i bez šlehačky, s ní by však krém byl pravděopdobně lehčí a nadýchanější, takže se to myslím vyplatí vyzkoušet. Rostlinná šlehačka je k sehnání ve zdravých výživách (cca 70kaček) a nebo můžete v supermarketu koupit plechovku kokosového mléka, nechat jí alespoň den chaldit v lednici, pak malým otvůrkem slít čirou kokosovu vodu (okdu teče bílá, není dost chlazené!!) a mléko vyšlehat jako šlehačku (pro jistotu můžete pouřít ztužovač šlehačky, jen pozor, ať je složením vegan). Nefunguje to se všemi zakoupitelnými mléky - 100% OK by mělo být např. Albert quality, Tesco myslím také a i další.

Čokoládové ganache
Ganache - neuvěřitelně úžasná záležitost, už proto, že příprava je trapně jednoduchá a přitom ho lez použít jak na krémové ozdobení dortu, tak jako krém samotný. Ideální je vyrobit ganache z rostlinné smetany nebo kokosového mléka, ale trapným studentským tajemstvím je fakt, že recept funguje i s rostlinným mlékem. Tak jako tak si uritě dejte záležet na výběru kvalitní čokolády - protože ta výrazně ovlivní chuť ganache a nechceme si přece zkazit cleý dort ;) Pro zájemce o info více o ganache (v nevegan verzi, ale přesto užitečné) zde: http://kousekdortu.cz/ganache/

Poměr na polevu: Na necelé kilo (asi 950g) čokolády cca  1 a 1/2 hrnku smetany/mléka. Na potažení dortu bude stačit i o něco méně, ale záleží na velikosti a na tom, jak moc silnou vrstvu čokolády na vrchu chcete. (950g je psáno na klasicky velký dort). Postup jednoduchý: V rozehřáté smetaně(mléce) necháme rozpustit čokoládu až vznikne hladká homogenní hmota. Tu necháme vystydnout (a tudíž ztuhnout) na požadovanou konzistenci - nesmí být uplně řídká, aby z dortu nestekla, ale zas nemsí ztuhnout uplně, aby šla ještě hladce roztírat po povrchu.

Závěrečná dodělávka

Nejprve navrstvíme korpus a krém v následujícím pořadí (od spodu): 

  1. První půlka ďábelského korpusu
  2. 1/3 arašídového krému
  3. Půlka andělského korpusu
  4. 1/3 arašídového krému
  5. Druhý ďábelský korpus
  6. Poslední 1/3 arašídového krému
  7. Andělský korpus
Dort dáme na chvíli vytuhnout do lednice, mezitím připravíme ganache.

Když má ganache správnou konzistenci, tak ho stěrkou navrstvíme na dort tak, aby uplně pokrýval jeho horní i boční strany. Pokud jsme hračičky, můžeme si vyhrát se zdobením struktury ať už tahy stěrkou nebo různými zdrobícími udělátky :o)

Dort dáme vychladit, podáváme! <3





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2