Přeskočit na hlavní obsah

Indické plněné kapsy "samosy"

Chutná večeře či svačinka na cesty na sto způsobů- záleží jen na vaší fantazii, čím si placky naplníte. ;) Naše oblíbená náplň je pikantní směs brambor s hráškem, která je mimochodem moc dobrá i jen tak samotná... :)

Na deset plněných kapes budete potřebovat:


Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky soli
6 lžic oleje (já použila olivový)
8-10 lžic vody 

Náplň:
5 středních brambor
1 středně velká cibule (nakrájená nadrobno)
200g zeleného hrášku (konzerva)
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžička koriandru, celého kmínu, koření garam masala a chilli
sůl a olej na smažení

Ve větší míse smíchejte mouku a sůl, přidejte olej a míchejte, dokud se vám nezačne tvořit taková "drobenka". Pak pomalu přilívejte vodu a hněťte vzniklé těsto po dobu min 10 minut. Nakonec ho potřete olejem, přikryjte utěrkou a nechte půl hodinky odpočinout.

Mezitím si můžete připravit náplň:
Uvařte brambory ve šlupce, sceďte, po vychladnutí oloupejte a pokrájejte na kostičky.
V hluboké pánvi si rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku dozlatova. Přidejte hrášek, zázvor, brambory, koření a sůl a za stálého míchání nechte vařit další 3-4 minuty. 

Když máte směs hotovou a těsto odležené, tak ho ještě jednou prohněťte a rozdělte na přibližně 10 malých koulí. Ty rozválejte na tenké placičky. Na jednu půlku naložte připravenou směs (přibližně 2 a půl lžíce- aby se vám pak kapsa neprotrhla), placičku opatrně přeložte a slepte okraje dohromady (můžete si přitom pomoct troškou vody).

V hluboké pánvi si rozehřejte dostatek oleje a smažte samosy z obou stran, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Nakonec pomocí ubrousků odsajte přebytečný tuk.

Komentáře

  1. Jde to i upéct místo smažení?
    Annie

    OdpovědětVymazat
  2. určitě by s tím neměl být problém, chystám se je taky zkusit upéct a uvidíme, kdyžtak sem pak dodám instrukce pro pečenou verzi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak pečící verze ozkoušena- samosy jsou sice trošku sušší než tradiční smažená verze, ale jinak chuťově stále velmi dobré :) pekla jsem je na 180°C do té doby, než začaly chytat lehce nazlátlou barvu a ještě jsem je před vložením do trouby lehce potřela olejem ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Musí byt hrášek z konzervy ?
    Simča

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2